CDA afdeling Gelderland


SEMINAR OVER INTERNATIONALE VEILIGHEID IN MÃNSTER
---

CDA-afdelingen in Euregio gebied Enschede/Gronau

âNIEUWE UITDAGINGEN VOOR DE NAVO IN EEN VERANDERENDE WERELDâ

vrijdagmiddag, 27 november 2009

Over enkele maanden zal de voorbereiding van het nieuwe strategisch concept van de NAVO zijn afgerond. Dan zal duidelijk worden welke koers het Atlantisch Bondgenootschap gaat varen. Zal Afghanistan nog de grootste aandacht blijven opeisen en zal daar meer worden ingezet op de âcomprehensive approachâ, zoals die voorzichtig succes lijkt te hebben? Of moeten de ambities worden bijgesteld, omdat capaciteiten ontbreken om in zoveel crisisgebieden in de wereld effectief te opereren? Moet Rusland meer betrokken worden, omdat het onmisbaar is bij het ontwikkelen van een internationale veiligheidsarchitectuur? En hoort ook de (moeizame) relatie tussen de NAVO en de EU niet thuis in het strategisch concept?

Defensie- en buitenlanddeskundigen van CDA en CDU buigen zich over deze en andere internationale veiligheidsvraagstukken op vrijdagmiddag, 27 november 2009, in de Prins-Claus-Kaserne, GrevenerstraÃe 133, 48159 Münster (DE).

Voorafgaande aan het seminar zal Kolonel Dulfer informatie geven over de rol en functie van HQ 1 (GE/NL) Corps in NAVO-operaties.

Generaal-majoor de Jonge, (act) âDeputy Commanding Generalâ van het (GE/NL) Corps in Münster, verzorgt vervolgens een presentatie over zijn ervaringen gedurende negen maanden in Afghanistan in 2008.

Vanaf 16.00 uur vindt beraadslaging plaats over de nieuwe uitdagingen waar de NAVO voor komt te staan. De defensie- en buitenland woordvoerders Raymond Knops (Tweede Kamer) en Ruprecht Polenz (Bondsdag) zullen daar hun visie op geven.

Het seminar wordt georganiseerd door de Buitenland Commissie van het CDA-CU Euregio Verband. De deelnemers wordt geen bijdrage gevraagd, maar aanmelding is strikt noodzakelijk.

PROGRAMMA

13.15 uur Ontvangst in het NAVO-hoofdkwartier

13.30 uur Lunch

14.00 uur Informatie over de rol en functie in NAVO-operaties van HQ 1 (GE/NL) Corps

Kolonel Dulfer, 1 (GE/NL) Corps

14.45 uur Koffiepauze

15.00 uur Briefing

Generaal-majoor de Jonge, Deputy Commanding General 1 (GE/NL) Corps

16.00 uur Seminar

Raymond Knops, Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (NL)

Ruprecht Polenz, Lid van de Duitse Bondsdag (DE)

Conclusies en aanbevelingen

17.30 uur Afsluiting

Aanmeldingen voor het seminar zijn middels het bijgevoegde aanmeldingsformulier tot uiterlijk

23 november 2009 mogelijk. Bij vragen en voor verdere informatie kunt U graag contact met ons secretariaat opnemen.

Met vriendelijke groeten

Bart van Winsen Karl Kiel

Voorzitter CDA-CDU Euregio Verband Voorzitter Commissie Buitenland