Zuiderzeemuseum: Volendam kunstenaarsdorp

12/11/2009 17:17

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum: Volendam kunstenaarsdorp

Het erfgoed van Hotel Spaander

Op 27 november 2009 opent het Zuiderzeemuseum het winterseizoen met een kunsthistorische tentoonstelling over Volendam, de kleurrijke plaats aan de voormalige Zuiderzee. De expositie laat Nederlands bekendste vissersdorp zien door de ogen van kunstenaars, die tijdens de vorige eeuw tot het dorp werden aangetrokken, en door de ogen van Koos Breukel, een van de beste hedendaagse portretfotografen van Nederland. De werken zijn te bezichtigen tot en met 14 maart 2010. Het is de eerste tentoonstelling onder het beleid van Michael Huyser, sinds 1 april 2009 directeur van het Zuiderzeemuseum.

Volendam groeide eind negentiende eeuw uit tot een van de grootste kunstenaarsdorpen van Europa. De spil was Hotel Spaander, gerund door het echtpaar Leendert en Aaltje Spaander. De vooruitziende blik en marketingkwaliteiten van de Spaanders maakten het bruine café tot een levendig kunstenaarshotel waar binnen- en vooral buitenlandse kunstenaars graag verbleven. Zo groeide Volendam uit tot symbool van Holland.

Volendam, 1881-heden

De tentoonstelling omvat ruim vierhonderd schilderijen, aquarellen, tekeningen, karikaturen en foto's. De kunstwerken zijn allemaal gemaakt in of over Volendam en komen uit de periode 1881 tot heden. Ze vertonen een grote diversiteit aan onderwerpen en stijlen, zoals expressionisme, impressionisme, fauvisme en de romantische school. De stukken zijn afkomstig uit de collectie van Hotel Spaander en uit particuliere Volendamse collecties, collecties van kunsthandelaren en het Zuiderzeemuseum.

Topstukken

Twee bijzondere stukken van de tentoonstelling zijn het portret van Leendert Spaander door George Clausen en het portret van Aaltje Spaander door George Sherwood Hunter. Het Zuiderzeemuseum verwierf de twee portretten uit respectievelijk 1878 en 1893 door een legaat. Het is de eerste keer dat deze particuliere eigendommen van de erven Spaander aan een groot publiek worden getoond. Daarnaast toont het Zuiderzeemuseum het schilderij Volendammers van Georg Hering uit 1916 uit eigen collectie. Het is een van de weinige schilderijen waarop mannen te zien zijn, zittend in een kenmerkende houding voor Volendammer vissermannen destijds: gehurkt.

Voor het Oog van Job

Tevens is de fototentoonstelling Voor het Oog van Job te zien van Koos Breukel, een van de beste hedendaagse portretfotografen van Nederland. Hij raakte vooral bekend met zijn foto's van, in meerdere opzichten, beschadigde mensen. Voor deze tentoonstelling zocht Koos Breukel contact met ouders van kinderen die op het kerkhof van Volendam liggen: slachtoffers van de cafébrand in de Nieuwjaarsnacht van 2001, maar ook kinderen die op een andere manier de dood vonden. Voor het Oog van Job is een ingetogen verzameling portretfoto's die een aangrijpend beeld geven van Volendam anno 2009.

Publicaties

Bij beide tentoonstelling komt een boek uit. In Volendam. Kunstenaarsdorp aan de Zuiderzee vertellen Brian Barrett en André Groeneveld over de enorme aantrekkingskracht van Volendam op kunstenaars uit de hele wereld. Het boek is geïllustreerd met prachtige kleurenfoto's van meer dan honderd werken (uitgeverij d'jonge Hond, ca. 160 pagina's, 24,95 euro). In Voor het Oog van Job praten ouders onbevangen over het kind dat zij kregen en verloren, over hun andere kinderen, over elkaar en over Volendam. De teksten zijn van Pieter van den Blink, de foto's van Koos Breukel (uitgeverij Augustus, ca. 144 pagina's, 25 euro).

Gejaagd door de wind

In verband met het opbouwen van de tentoonstelling Volendam is de modetentoonstelling Gejaagd door de wind in zijn geheel te zien tot en met 25 oktober. Daarna wordt de tentoonstelling in delen afgebouwd om de tentoonstelling Volendam in te richten. Het museum blijft de gehele periode open voor het publiek.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum presenteert Nederlandse kunst, mode, design en erfgoed op de grens van land en water. Het hele jaar door worden binnen en buiten exposities en evenementen georganiseerd die verbanden leggen tussen de collectie en moderne ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Hedendaagse en klassieke onderwerpen krijgen een verrassende benadering en worden van diverse kanten belicht. www.zuiderzeemuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.zuiderzeemuseum.nl