Universiteit Leiden

Wereldberoemde Dmanisi-schedel naar Leiden

De Dmanisi-schedel is de oudste schedel van een mensachtige ooit buiten Afrika gevonden - en daarom cruciaal in de discussie over de migratie van onze voorouders. Vrijdag 27 november landt de schedel op Schiphol om in Naturalis tentoongesteld te worden. De expositie opent met een symposium onder leiding van Spinozaprijs-winnaar Wil Roebroeks.

Onder strenge bewaking wordt de Dmanisi-schedel vrijdag 27 november van Tblisi, Georgie, naar Nederland vervoerd. Hij wordt tentoongesteld in het auditorium van Naturalis in Leiden. Het is de eerste keer dat de schedel zijn kluis in het Nationaal Historsich Museum van Tblisi verlaat om aan het publiek getoond te worden. De schedel is met 1,8 miljoen jaar oud de oudste schedel van een mensachtige die ooit buiten Afrika gevonden is. De vondst is gedaan in 1983 in de middeleeuwse vestingstad Dmanisi, Georgië.

Dmanisi-schedel

De Dmanisi-schedel zal van 28 november tot 28 februari te bezichtigen zijn in Museum Naturalis. De expositie opent met een symposium over de vondsten in Dmanisi en de evolutie van de mens, dat wordt georganiseerd vanuit het Spinoza-project van archeoloog Wil Roebroeks. Roebroeks won de Spinozapremie in 2007.

De middeleeuwse vestingstad Dmanisi, Georgië, vindplaats van de schedel

Samen met zijn collega Robin Dennell uit Sheffield zette Roebroeks vraagtekens bij de theorie dat er tot 1,8 miljoen jaar geleden alleen in Afrika mensachtigen te vinden waren.Vanuit Afrika zouden vervolgens de eerste mensachtigen Azië hebben gekoloniseerd. In de tot voor kort gangbare opvatting verspreidden vroege mensachtigen zich vanaf 1,8 miljoen jaar geleden vanuit Afrika naar Azië. Roebroeks en Dennell stellen dat waarschijnlijk al veel eerder mensachtigen Afrika verlieten en in Azië een onafhankelijke ontwikkeling doormaakten. Vervolgens raakte Afrika 1,8 miljoen jaar geleden bevolkt door deze mensachtigen vanuit Azië.

Meer over symposium en tentoonstelling
Gezicht van onze evolutie

Eerder in de Nieuwsbrief


+ Wil Roebroeks wint Spinozapremie

+ Oorsprong van de mens: Afrika, Azië of beide?

(24 november 2009/DH)

Nieuwsredactie - 24/11/2009