Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Molukse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeer (persbericht 067, 2009)

Boekpresentatie en expositie in gemeentehuis
Een boekpresentatie en de expositie in het gemeentehuis over hetzelfde onderwerp is geen toeval. Gemeentearchivaris Teade Smedes portretteerde de Molukse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeer in boekvorm. De expositie âSejarah Malukuâ en de daarbij behorende teksten zijn in bruikleen van Museum Maluku uit Utrecht, aangevuld met foto's uit het boek. Vrijdag 27 november om 16.30 uur reikt wethouder Drost officieel het eerste exemplaar van het boek uit en opent hij de expositie.

"Tussen belofte en teleurstelling bloeide een nieuw bestaan. Het verhaal van de Molukse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeerâ is de titel van het boek dat wethouder Cor Drost aan een paar Molukse inwoners van onze gemeente uitgereikt. Mensen die belangstelling voor het boek hebben kunnen het, zolang de voorraad strekt, kopen voor 15 euro bij het gemeentearchief of lenen via de openbare bibliotheek Hoogezand-Sappemeer.Â

Â

Het is de eerste publicatie die vorm geeft aan de wens om de geschiedenis van de nieuwkomers in Hoogezand-Sappemeer vast te leggen. Unieke verhalen, feiten en niet eerder gepubliceerd fotomateriaal geven een beeld van de voorgeschiedenis, komst en ervaringen van de Molukse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeer. Eerste aanzet tot dit boekwerk is gedaan door een student geschiedenis van de universiteit Groningen en na aanvullend onderzoek is de eindtekst door Teade Smedes van het gemeentearchief geschreven. De allergrootste bijdrage leverde de uiteraard de Molukse gemeenschap zelf.

Â

Expositie

De expositie vult het boek goed aan. De expositie is een tentoonstelling met fotoâs en teksten over de historische achtergronden van de Molukse gemeenschap in Nederland en is aangevuld met fotoâs uit het gepresenteerde boek.