Groen!

Persuitnodiging: Rondetafelgesprek: Er is niet minder maar meer ambitie nodig in Kopenhagen in het Vlaams Parlementâ vrijdag 27 november 14u.

door Inge Jooris (Groen!) op 25 november 2009 in "Klimaat en energie"

Er staat veel op het spel op de klimaatconferentie in Kopenhagen. Als de druk op de wereldleiders voldoende wordt opgevoerd, is er veel mogelijk, maar de schrik zit erin dat te veel wereldleiders liever de kop in het zand steken. Er is niet minder maar meer ambitie nodig op de top in december. Omwille van het klimaat. Maar vooral ook omwille van een rechtvaardige relatie tussen Noord- en Zuidlanden.

Graag nodigt Groen! u uit op een rondetafelgesprek op vrijdag 27 november in de Breughelzaal in het Vlaams parlement, en dat tussen 14u en 17u.

Niet voor een debat tussen believers en non-believers inzake klimaat en ook niet voor een debat tussen verdedigers van economische belangen en zij die opkomen voor het algemeen belang. Dat stadium zouden we al lang voorbij moeten zijn. We willen wel een overleg met al wie actief is in de milieu-, de sociale, de Noord-Zuidsector over hoe hoog we de lat willen of moeten leggen, hoe we bondgenoten kunnen zijn of nieuwe medestanders kunnen vinden:

o om te doen wat noodzakelijk is voor het milieu, o om werk te maken na zoveel tijd van echt rechtvaardige relatie tussen noord en zuid.

We nodigen mensen uit van het middenveld, de ngo's, basismilitanten, activisten, politici over de partijgrenzen heen en journalisten. Want het zal zaak zijn zo veel mogelijk krachten de bundelen, om resultaat te halen.

Verloop:

14u: Verwelkoming door Bart Staes (Europees parlementslid) en Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) 14u.10: Philippe Huybrechts : de echte uitdaging voor Kopenhagen - wat de klimaatwetenschap ons leert 14u50: Peter Tom Jones : Hoe een volwaardig Kopenhagen protocol omzetten : de weg van een duurzame transitie 15u30: Sam Van de Plas (WWF) : reactie van de milieubeweging

15u 50: Bogdan Vandenberghe (11.11.11) : reactie van de Noord-Zuid-beweging
16u.15: discussie en nadien afsluiting door Tinne Van der Straeten (federaal kamerlid)

Personalia:

Peter Tom Jones is burgerlijk ingenieur Milieukunde, doctor in de Toegepaste Wetenschappen en werkzaam als Onderzoeksmanager aan de K.U.Leuven. Hij is één van de 15 pioniers van Plan C, de Vlaamse transitie-arena voor een duurzaam materialenbeheer. In zijn recent boek Terra Reversa beschrijft hij concrete en haalbare stappen naar een ecologisch meer verantwoorde samenleving.

Philippe Huybrechts. 40 vooraanstaande wetenschappers uit heel de wereld roepen de wereldleiders op om meer maatregelen te ondernemen tegen de klimaatverandering. Onder hen ook Philippe Huybrechts, Professor Klimatologie, Glaciologie en Geodesie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij legt ons graag de wetenschappelijke gronden to op basis waarvan hij pleit voormeer in plaats van minder ambitie op het vlak van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Sam Van de Plas, verantwoordelijke van de klimaatcampagne bij WWF België

Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris 11.11.11

Graag een seintje als u er bij wil zijn zodat we het nodige materiaal kunnen voorzien.

Klik hier voor meer uitleg over Kopenhagen en de evenementen en acties die Groen! naar aanloop van de klimaatconferentie heeft georganiseerd.

Contact: Inge Jooris -
Deel Deel
Inge Jooris

Inge Jooris
Persverantwoordelijke