Rijksvoorlichtingsdienst

Rijk, provincies en gemeenten presenteren actieplan krimpgebieden

Rijk, gemeenten (VNG) en provincies (IPO) presenteren op 27 november het actieplan waarmee zij de ongewenste gevolgen van bevolkingskrimp op de leefbaarheid te lijf gaan. Met het zetten van een handtekening op een speciale bus, die sinds deze week diverse (krimp)regio's aandoet, bekrachtigen vertegenwoordigers van kabinet, VNG en IPO het zogeheten Interbestuurlijke Actieplan Bevolkingsdaling. De bus maakt vrijdagochtend een stop bij een tijdelijke halte aan de Hofplaats in Den Haag.

Het kabinet stelde vorige week 31 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen en experimenten op het gebied van wonen. Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en staatssecretaris Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geven vrijdag nadere details over de besteding van het geld en het experiment met een andere verdeling van middelen uit het gemeentefonds. VNG-bestuurder Henk Aalderink en IPO vice-voorzitter Harry van Waveren reageren op deze experimenten en gaan in op de acties van gemeenten en provincies.

De presentatie in de speciale bus begint vrijdag om 9.00 uur. Rond 09.30 uur bekrachtigen de bewindslieden en bestuurders het actieplan door het zetten van een handtekening op de bus (fotomoment). Daarna is er binnen of buiten de bus gelegenheid voor (korte) interviews.