Vrije Universiteit Amsterdam

Reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew gaan gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten


* Startdatum: 27-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew gaan gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten


* Spreker: M.J.L. Peters


* Promotor: prof.dr. B.A.C. Dijkmans prof.dr. Y.M. Smulders


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

In vergelijking met de algemene bevolking hebben patiënten met reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Mike Peters toont aan dat dit risico van gelijke omvang is als het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met suikerziekte (diabetes).

In tegenstelling tot bij reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew is het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met diabetes over de afgelopen jaren fors afgenomen. Niet alleen de behandeling van diabetes, ook de aandacht voor risicofactoren op hart- en vaatziekten, zoals roken, een te hoog cholesterolgehalte, en een te hoge bloeddruk, is bij deze patiëntengroep verbeterd.

Het ontstekingsproces bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew vormt de belangrijkste oorzaak voor het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. De chronische aanwezigheid van ontsteking versnelt echter niet alleen de aderverkalking, maar heeft ook een nadelige invloed op verschillende risicofactoren zoals de bloeddruk en het cholesterol.

Op basis van deze gegevens moet, net als bij patiënten met diabetes, ook bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew extra aandacht besteed worden aan het risico op hart- en vaatziekten. De behandelende arts dient het ontstekingsproces bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew zo goed mogelijk te onderdrukken, alsook risicofactoren op hart- en vaatziekten te onderkennen en te behandelen. Alleen op deze manier kan het risico op hart- en vaatziekten bij deze patiëntengroep worden verlaagd.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam