Vrije Universiteit Amsterdam

Hippocampus atrofie metingen in dementie


* Startdatum: 27-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Hippocampus atrofie metingen in dementie


* Spreker: W.J.P. Henneman


* Promotor: prof.dr. F. Barkhof prof.dr. Ph. Scheltens


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Naast andere biomarkers, zal neuroimaging in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het vroeg signaleren en volgen van dementie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Wouter Henneman.

Het doel van Hennemans onderzoek was om de kennis in de klinische rol van neuroimaging in dementie te vergroten. De nadruk van zijn proefschrift ligt op longitudinale metingen van hippocampus atrofie door het gebruik van MRI. Met name met mogelijk uitzicht op therapieën die aangrijpen op ziektespecifieke processen, kan neuroimaging een belangrijke rol spelen.

Zowel metingen van totaal breinvolume als specifiek hippocampusvolume zijn bekende aanduidingen van ziekteverloop in dementie. Henneman vergeleek de klinische toepassing van deze twee markers, en liet zien dat ze onafhankelijk van elkaar het verloop van de ziekte voorspellen. Meer specifiek liet hij zien dat het meten van hippocampus atrofie een sterkere voorspeller van voortgang is in een vroege fase, terwijl het totaal breinvolume achteruitgang voorspelt in een latere fase van het ziekteproces.

Ook liet Hennemans zien dat met de huidige beschikbaarheid van hoge-resolutie CT-scanners, CT een goed alternatief kan zijn in de klinische evaluatie van dementie. Een belangrijk aspect van neuroimaging is het vermogen om verandering in de tijd te meten. Hij gebruikte hippocampus atrofie als een surrogaatmarker van ziekteverloop en liet zien dat informatie van verschillende modaliteiten (liquor biomarkers, neuropsychologische karakteristieken, MRI maten op baseline) onafhankelijke waarde hebben in het voorspellen van hippocampusatrofie. Dit suggereert dat het combineren van informatie van deze verschillende modaliteiten een goede aanpak kan zijn om tot een diagnose te komen zo vroeg mogelijk in het ziekteproces.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam