NCRV

Netwerk

Spullen Nederlandse joden opgegraven

Vrijdag 27 november

20.25 uur, Nederland 2

Archeologen doen vondst in vernietigingskamp Sobibor

Israëlische en Poolse archeologen hebben in het voormalige concentratiekamp Sobibor voorwerpen gevonden die hebben toebehoord aan Nederlandse joden die daar zijn vermoord. NCRVâs Netwerk toont vanavond de opgegraven vondsten.

Afgelopen maand vonden er in Sobibor opgravingen plaats. Archeologen zijn er op zoek naar de precieze plek waar de gaskamers hebben gestaan. Van het concentratiekamp is vrijwel niets meer over, doordat de Duitsers in 1943 probeerden hun misdaden uit te wissen. Aan de hand van luchtfotoâs en bodemonderzoek is er nu op een plek gegraven waar zeventien met modder opgevulde gaten zijn gevonden. âHier heeft waarschijnlijk het fundament van de gaskamers gestaanâ, zegt archeoloog Wojtek Mazurk in Netwerk. âMet deze opgravingen willen we vooral jongeren laten zien wat hier gebeurd is.â

Op de vermoedelijke locatie van de gaskamers zijn bij de opgravingen verschillende gebruiksvoorwerpen gevonden. Zo is er een verwrongen stuk staal opgegraven, waarvan de archeologen vermoeden dat het een douchekop was - gevangenen werd voor hun vergassing verteld dat ze een douche gingen nemen.

Onder de Nederlandse voorwerpen bevinden zich een stuk glas met de tekst âNederlands Fabricaat, 37 cl.â en een Nederlandse cent uit 1941. Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Westerbork vindt de vondsten bijzonder. âDit is een directe relatie met de Nederlandse slachtoffersâ, zegt hij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er meer dan 34.000 joden vanuit Westerbork naar Sobibor getransporteerd. Daarvan overleefden er achttien de oorlog.

Komende maandag begint in München het proces tegen John Demjanjuk, een Oekraïner die ervan wordt beschuldigd medeverantwoordelijk te zijn geweest voor de moord op duizenden joden in het Poolse vernietigingskamp Sobibor. Tijdens het proces tegen Demjanjuk spelen de transportlijsten van Westerbork naar Sobibor een belangrijke rol. Zij zijn een belangrijk bewijsstuk in München omdat er niemand meer in leven is die Demjanjuk tijdens de oorlog heeft herkend.

NCRV Netwerk berichtte begin deze maand ook over vernietigingskamp Sobibor. Daar kwamen op 14 oktober 1943 joodse gevangenen in opstand tegen de SSâers, die zij met messen en bijlen doodden om vervolgens te vluchten. In Netwerk waren nooit eerder vertoonde interviews van Jules Schelvis te zien met joodse ex-gevangenen die de opstand hadden georganiseerd. Deze gesprekken werden opgenomen op banden die bijna 25 jaar in een kast bleven liggen, tot Schelvis het materiaal afleverde bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.