Gemeente Arcen en Velden


Werkzaamheden voor de aanleg van de Hoogwatergeul Lomm

Aangekomen in het laatste kwartaal van 2009 wil DCM Exploitatie Lomm BV u nog even op de hoogte brengen van de werkzaamheden de komende periode en nog even terugblikken naar de afgelopen periode.

In de afgelopen tijd zijn door ons de volgende werkzaamheden verricht.


1. In het voorjaar van 2009 is 10 ha bovengrond verwijderd en verwerkt in een strook van zo'n 40 meter breed parallel aan de Ebberstraat (tussen de Haagbeek en het tijdelijk fietspad).


2. Het afgelopen jaar is er in een vrij hoog tempo zand gewonnen en afgevoerd uit de Hoogwatergeul. Dit is ook duidelijk te zien aan de toename van het wateroppervlak.


3. Op dit moment is een extra zuiger actief in de Hoogwatergeul om "na te ruimen". Dit betekent dat deze zuiger als een stofzuiger door het gebied gaat om alle restjes zand te winnen. Het opgezogen zand wordt weer op het schoongemaakte zandoppervlakte gezet zodat de productiezuiger het weer kan verwerken.

Op korte termijn staan de volgende zaken op het programma:


4. De huidige verwerkingsinstallatie zal in december worden afgevoerd uit de Hoogwatergeul. De installatie zal elders in het land worden ingezet voor het winnen en verwerken van zand. In het tweede kwartaal van 2010 zal er een andere installatie worden aangevoerd. Dus in het eerste en gedeeltelijk tweede kwartaal van 2010 zal er geen zand worden gewonnen in de hoogwatergeul.
Of de huidige grindverwerkingsinstallatie in 2010 nog actief blijft in de hoogwatergeul is op dit moment nog niet bekend.


5. In de periode november 2009 tot maart 2010 zullen archeologen onderzoek doen in het gebied direct ten noorden van de Voort.


6. Vanaf april 2010 zal er door Rijkswaterstaat/Maaswerken grond worden aangevoerd die gebruikt zal worden om de hoogwatergeul weer aan te vullen. De grond zal per schip worden aangevoerd.

Waarschuwing: Het werkgebied is voor iedereen verboden terrein.


7. Wij willen er nogmaals op wijzen dat het betreden van het werkgebied niet zonder gevaar is.

Het is levensgevaarlijk om aan de rand van de afgraving te gaan staan (zeker als de zuiger actief is). Door de steile kanten van de afgraving is spontaan bressen (instorten) van de rand niet ondenkbaar.
Wij willen u verzoeken om, als u kinderen heeft, deze te waarschuwen voor de gevaren in het gebied en ze daarvan weg te houden.

Mocht u vragen hebben over de uitvoering neem dan gerust contact op met de projectleider, de heer P. Willems. Deze is te bereiken onder tel. nr. 077-4724836

DCM EXPLOITATIE LOMM BV wenst u fijne feestdagen en voorspoedig 2010.