Studenten van Open Studio winnen RVU Mediaprijs 2009

27/11/2009 09:12

RVU Educatieve Omroep

Hilversum, 27 november 2009 - Naast de Radioprijs heeft de RVU een nieuwe aanmoedigingsprijs in het leven geroepen en studenten en startende filmmakers gevraagd een 'Wisebit' (kort filmpje van maximaal 90 seconden) te maken. De winnaars van deze RVU Mediaprijs zijn gisteren door jurylid filosoof Bas Haring in het Filmtheater Hilversum bekendgemaakt. De studenten van Open Studio in Amsterdam zijn tot winnaar uitgeroepen en stelden een animatiefilm samen over 'Overbevolking'. Studenten en beginnende filmers kregen in het kader van hun opleiding de opdracht een Wisebit te bedenken en konden kiezen uit verschillende onderwerpen. Dit jaar waren er 40 inzendingen ingestuurd door studenten jonger dan 28 jaar, waarvan 13 zijn genomineerd.

De jury was het unaniem eens over de prijswinnaar. ''Een heel geestig en mooi filmpje waarbij je het als kijker benauwd krijgt van de overbevolking, terwijl de acteurs daar helemaal geen last van lijken te hebben," aldus Haring.

Alle genomineerde films werden vertoond in het filmtheater Hilversum en streden om de aanmoedigingsprijs ter waarde van 750, 500 en 250 euro.

De tweede prijs is gewonnen door Joey Broekx en de derde prijs door Timo Pelupessy, beiden van de Eindhovense School.

Genomineerden RVU Mediaprijs 2009


1 Darmbacterie, door Timo Pelupessy


2 The doctor's shadow play, door Cedric de Leeuw


3 In de wachtrij, door Jur Baltussen


4 Leefbaar, door Jasper de Bruijn,


5 Once there was television, door Lars Giesen


6 Humanity+1, door Bart Verhoeven


7 Gebruik je gezond verstand Quiz, door Bas Smeets


8 Kwal, door Rob Köhler


9 Bazenfilm, door Jens Frieling, Geaffrey Ouwehand & Maiklin Hailand


10 Alleen, door Joey Broekx


11 Overbevolking, door Ernst Rijsdijk, Joyce Wijers & Dorien Heemstra


12 Annabel en haar navel, door Bibi Tosca & Marvin de Bruin


13 Koeien en Kwallen, door Nik Snijders

Jury

De jury bestond dit jaar uit Bas Haring, hoogleraar Filosofie aan de Universiteit van Leiden, Cees Moeliker, conservator van het Natuur Historisch Museum in Rotterdam en Maya Schepers, eindredacteur RVU educatieve omroep en projectleider Wisebits.

Wisebits is een project dat de RVU samen uitvoert met de Universiteit van Leiden. Een uniek onderwijsproject waarin wetenschap en filosofie centraal staat. Meer dan honderd makers zijn bij dit megaproject betrokken. Via de RVU Mediaprijs laten studenten en beginnende makers zien wat ze kunnen.

Wisebits zijn korte filmpjes van maximaal 90 seconden over een wonderlijk feit, die een vraag oproepen of op een andere wijze tot nadenken stemmen. Deze zijn gemaakt door professionele filmmakers en animatoren, camera-journalisten, theatermakers, documentairemakers en beeldende kunstenaars. De winnende filmpjes zijn te zien op www.wisebits.nl.





http://www.wisebits.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie (