Dank aan 600 dijkwachten

27/11/2009 09:24

Eggink Van Manen

Vrijwilligers en medewerkers gaan massaal in op uitnodiging

Amsterdam, 27 november 2009 - Ruim zeshonderd vrijwillige dijkwachten en medewerkers van het waterschap hebben als dank voor hun inzet een uitnodiging gehad om op 27 november te komen kijken naar een besloten voorstelling van de film "De Storm" in theater Het Plein te Ridderkerk. Dag en nacht staan zij klaar om ruim 500 kilometer primaire waterkering te bewaken. En het loopt storm! Vele honderden enthousiaste dijkwachten hebben zich aangemeld voor dit initiatief van het campagneteam Nederland Leeft Met Water en het waterschap Hollandse Delta.Juist in het stormseizoen zijn de inzet en betrokkenheid van de burgers bij waterveiligheid van groot belang.

Ing. J.M. Geluk, dijkgraaf van het waterschap: "We mogen ons elk jaar weer gelukkig prijzen met de inzet van ruim zeshonderd enthousiaste dijkwachten. Wij zijn verantwoordelijk voor de waterveiligheid in dit gebied. Maar dat kunnen we niet zonder de inzet van al deze vrijwilligers en medewerkers. We zijn ze daar heel dankbaar voor, en daar mag daar best eens wat tegenover staan."

Waterveiligheid is speerpunt in de campagne Nederland Leeft Met Water. Juist de actieve betrokkenheid van burgers bij de waterveiligheidprojecten is in de campagne heel belangrijk. Daarom steunt de campagne het initiatief van Hollandse Delta om de vrijwilligers en medewerkers in het zonnetje te zetten

Honderden dijkwachten klaar voor het stormseizoen

De calamiteitenorganisatie van het waterschap is verantwoordelijk voor de dijkbewaking. Elk jaar beschikt Hollandse Delta weer over honderden vrijwilligers. Geluk: "Zulke aantallen zijn uniek in Nederland. Wij verkeren wat dat betreft in een luxe positie. We streven ernaar om alle dijkvakken met dubbele shifts te kunnen bezetten."

De calamiteitencoördinatoren hebben de dijkwachten de afgelopen maanden klaargestoomd voor de start van het stormseizoen op 1 oktober. Ze kregen een (opfris)cursus en werden uitgerust met apparatuur en speciale kleding. Het seizoen start met dijkvakverkenningen in het hele gebied, onder leiding van dijkpostleiders. Hierin wordt aandacht besteed aan vernieuwde instructies, formulieren en de mobiele communicatie. Daarnaast wordt de komende maanden geoefend voor een daadwerkelijke calamiteit. Zo staat er voor het einde van dit jaar een onaangekondigde bereikbaarheidstest in de planning en vindt op 19 januari 2010 een oefening plaats voor de gehele dijkwachtorganisatie.

Meer informatie over de dijkwachtorganisatie is na te lezen op www.wshd.nl

Programma

De dijkwachten en hun partners worden om 17.30 uur verwelkomd in de foyer van theater Het Plein. Bij de ontvangst krijgen ze een leuke attentie van Nederland Leeft Met Water. Om 18.00 uur zal de dijkgraaf persoonlijk een dankwoord uitspreken. Aansluitend start de film 'De Storm'.


- EINDE PERSBERICHT-

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl