Senternovem

27-11-2009 | Nederlandse ondersteuning voor Europees Klimaatconvenant met lokale overheden

Afgelopen donderdag op het congres Duurzame Overheden en Duurzaam Inkopen is het Convenant of Mayors ondertekend door SenterNovem en de Europese Commisse. Hiermee treedt SenterNovem toe tot het Covenant of Mayors als Supporting Structure waarmee zij gemeenten aanspoort mee te doen aan dit convenant en hen daarbij te ondersteunen.

Convenant of Mayors

In januari 2009 is het initiatief van de Europese commissie the Covenant of Mayors van start gegaan. Door de ondertekening van het Covenant of Mayors bevestigen gemeenten dat ze door hun inspanningen verder willen gaan dan de 20-20-20 doelstelling van de Europese Unie. Inmiddels hebben 970 gemeenten in Europa waarvan 13 Nederlandse gemeenten dit convenant ondertekent. (zie www.eumayors.eu) Het convenant gaat een belangrijke rol spelen in Europa en is ook een belangrijk initiatief voor Nederlandse gemeenten. Door aan te sluiten bij the Covenant of Mayors wordt uitwisseling van ervaringen op Europese schaal mogelijk en worden ook Europese regelingen, zoals bijvoorbeeld Intelligent Energy Europe eenvoudiger toegankelijk. SenterNovem geeft door de ondertekening van de Supporting Structure aandacht aan:

* Het promoten van toetreding the Covenant of Mayors en het ondersteunen en coördineren van die gemeenten die ondertekenen;
* Het ondersteunen van de implementatie van de klimaatactieplannen en het verkrijgen van draagvlak;

* Regelmatig rapporteren van de voortgang en het deelnemen aan strategische implementatie van het convenant.

Door actieplannen en beleidsplannen opgesteld naar aanleiding van de SLOK regeling hebben Nederlandse gemeenten gemiddeld genomen een voorsprong op gemeenten in andere landen. Juist door meer Nederlandse gemeenten te stimuleren om ook het convenant te ondertekenen, kan Nederland een belangrijke rol spelen in dit convenant en kan lokale uitvoering van klimaatinitiatieven naar een hoger plan getild worden. Juist het Covenant of Mayors onderstreept dat klimaatverandering een mondiaal probleem is, waaraan lokale overheden bij kunnen dragen om het op te lossen.

Het convenant is resultaat gericht en legt de focus op concrete projecten en meetbare resultaten. Deelnemende gemeenten zijn verplicht klimaatactieplannen op te stellen binnen een jaar na toetreding tot het convenant. De vorderingen zullen tweejaarlijks worden gemonitoord. Op het moment dat aan deze voorwaarden niet wordt voldaan zal een gemeenten uitgesloten worden van het convenant. Bij de activiteiten rondom het Covenant of Mayors worden gemeenten ondersteund door het Covenant of Mayors Office en sinds 19 november 2009 door SenterNovem.