Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Maatregelen tegen personeelstekort

Nieuwsbericht, 26 november 2009
Verzorgster helpt bewoonster van het verzorgingshuis bij het aantrekken van schoenen.

Het zorginnovatieplatform (ZIP) heeft 18 tips voor VWS om het personeelstekort in de zorg aan te pakken.

Het zorginnovatieplatform (ZIP) luidt de noodklok als er geen extra maatregelen worden genomen. In 2025 dreigt er een tekort van 450.000 zorgwerknemers.

Door de economische crisis lijkt er voldoende personeel in te stromen, maar dat geldt alleen voor lageropgeleiden, terwijl er op lange termijn juist tekorten dreigen voor verzorgenden en verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. Als er niet snel wat gebeurt zijn deze tekorten al over enkele jaren te voelen omdat de bevolking vergrijst.

Soelaas
In het advies "Zorg voor mensen, mensen voor de zorg" schrijft het ZIP dat loonsverhogingen in de zorg geen soelaas bieden. Daarvoor is het probleem te complex. Met 18 aanbevelingen van het advies brengen de oplossing stap voor stap dichterbij. De maatregelen richten zich op vier aspecten die tezamen het personeel binden en zo efficiënt mogelijk inzetten.

Reageren
Minister Klink komt begin 2010 met een reactie op het advies. Daarin verwerkt hij de reacties van werknemers in de zorg. Zij kunnen reageren op het advies via het Zorginnovatieplatform.

Het Zorginnovatieplatform heeft als doel om zorginnovatie te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

Verwijzingen


* Zorginnovatieplatform: Persbericht Advies arbeidsmarktbeleid Externe link

* Werken in de zorg Dossier | 25 september 2009 De vraag naar personeel in de gezondheidszorg neemt de komende jaren sterk toe. Hierdoor komen de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg onder druk te staan. VWS neemt maatregelen om ook in de toekomst te zorgen voor voldoende, goed opgeleid personeel.
* Zorginnovatieplatform Externe link Op de website van het Zorginnovatieplatform staan onder meer voorbeelden van innovaties. Het platform is een initiatief van VWS. Het moet het innovatieklimaat in de zorg bevorderen.