Haven Amsterdam

Betere doorvoer van treinverkeer door nieuwe aansluiting Houtrakpolder

27 november 2009
Vanaf vandaag hebben goederentreinen vanaf de
Houtrakpolder in het havengebied een betere verbinding met de Zaanlijn. ProRail heeft de afgelopen maanden gewerkt aan deze nieuwe aansluiting op het bestaande spoorwegnet, die ten westen van Amsterdam Sloterdijk ligt.

Vanaf vandaag hebben goederentreinen vanaf de Houtrakpolder in het havengebied een betere verbinding met de Zaanlijn. ProRail heeft de afgelopen maanden gewerkt aan deze nieuwe aansluiting op het bestaande spoorwegnet, die ten westen van Amsterdam Sloterdijk ligt. Doordat het goederenvervoer en het reizigersvervoer elkaar niet meer hoeven te kruisen bij station Amsterdam Sloterdijk, kan het treinverkeer beter op tijd rijden. Het project is onderdeel van het programma BOR (Bereikbaarheids Offensief Randstad) RegioNet, waar ProRail, NS en lokale en regionale overheden samenwerken om de bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad per trein te verbeteren.

Naast deze nieuwe aansluiting, gaat ProRail binnenkort verder met het tweede gedeelte van de Aziëhaven en start met enkele andere projecten in het Westelijke havengebied. Bij Aziëhavenweg komt een nieuw emplacement en zal bij Transformatorweg de huidige gelijkvloerse kruising vervangen worden voor een fly-over. Daarnaast zal ook het emplacement Westhaven worden aangepast voor langere goederentreinen.