Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 26 november 2009 Nr. 206

Kruithuis en kerkhof gevonden in blok Bergstraat

Woensdag 25 november zijn bij archeologische opgravingen in het blok Bergstraat (Q4) resten aangetroffen van een oude begraafplaats. Eerder werden fundamenten gevonden van een kruithuis. De komende weken loopt het onderzoek door.

Het kruithuis stamt uit 1742 en diende voor het opslaan van explosieven. De muren zijn minstens 2,5 meter dik. De massieve zuidwestelijke hoek van het gebouw is nu te zien. Het grootste deel van het gebouw blijft echter verborgen onder de huidige bebouwing aan beide zijden van de Bergstraat.
Ten oosten van het kruithuis bevond zich ooit een militair kerkhof; aan de westkant lag het gereformeerde armenkerkhof, het zogeheten Geusenkerckhoff (1675). Inderdaad hebben de onderzoekers aan de westkant nu een aantal skeletten aangetroffen waaronder resten van kinderen. In het gebied lag ook een armenhuis.

"Ondanks de hoge verwachtingen die we vantevoren hadden ben ik wéér verrast door de bijzonder waardevolle en interessante vondsten in Q4", reageert wethouder Peter Freij. "Weer blijkt dat dit deel van Venlo al zeer vroeg menselijke activiteiten kende. De menselijke resten die we nu hebben aangetroffen kunnen ons bovendien veel vertellen over het voedselpatroon, ziekten, eventuele verwondingen, beroepsziekten, en doodsoorzaak. Leven en dood in achttiende-eeuws Venlo-centrum krijgen hierdoor een veel persoonlijker gezicht."

Wirwar
Het blok Bergstraat ligt deels binnen en deels buiten de middeleeuwse stadsmuur van Venlo. Restanten van de stadsmuur met toren zijn nog niet aangetroffen (die ligt meer noordelijk in het plangebied), maar de muur van het kruithuis dus wel. Een meevaller is dat bij de bouw van de woningen uit de jaren '70 van de vorige eeuw, hier niet zoals gebruikelijk alle archeologische waarden zijn vernietigd.

Ten zuiden en westen van het kruithuis is een wirwar aan funderingen en keldertjes van oudere woningen in kaart gebracht. Deze structuurtjes zijn opgebouwd uit baksteen (vaak hergebruikt van oudere gebouwen), mergelsteen en grote Maaskeien. De restanten stammen uit de 18e en 19e eeuw. Een smal keldertje met afgeronde korte zijden is volledig uit mergelstenen opgetrokken. Uit het opvullingspakket is heel wat varkensbot verzameld. Ook zijn diverse stukjes vuursteen en prehistorisch aardewerk geborgen. Het lijkt erop alsof de Lichtenberg in de 17de of 18de eeuw is afgegraven en toe opnieuw bebouwd. Hierdoor ontbreken alle middeleeuwse sporen, maar het vuursteen en aardewerk maken wel duidelijk dat een prehistorische nederzetting in de buurt heeft gelegen. Mogelijk werden Lichtenberg en Kwietheuvel in de IJzertijd gebruikt voor bewoning.

­ EINDE PERSBERICHT ­


1