Woonbond


27-11-2009

Woningcorporaties draaien 2 miljard verlies

Woningcorporatie hebben in 2008 veel geld verloren. Dat blijkt uit de jaarverslagen, die door de NOS onderzocht zijn. Van de 430 corporaties heeft de NOS de jaarverslagen van 364 corporaties geanalyseerd. 166 corporaties maakten verlies. Bij sommigen gaat het om forse verliezen, die oplopen tot tientallen miljoenen. In totaal moesten zij voor bijna twee miljard euro afschrijven. Veel corporaties verwachten dat de verliezen dit jaar nog verder zullen oplopen. Investeringen in buurten en wijken zullen daardoor stilvallen. Daarnaast verwachten corporaties dat ze niet langer geld hebben voor investeringen in zaken als infrastructuur en publieke gebouwen.

Rene van Genugten van de Woonbond denkt dat de bestuurders in het verleden een te grote broek hebben aangetrokken. 'Als je de zaken op een rij zet, zie je dat er structurele problemen zijn bij de corporaties. Vroeger was er geld voor de regenten, nu niet meer. Corporaties hebben op een te grote voet geleefd.' Woonbonddirecteur Ronald Paping stelt de grote verliezen niet aanvaardbaar te vinden en wil dat -om problemen in de toekomst te voorkomen- het interne en externe wordt versterkt.

De situatie voor 2009 is nog niet onderzocht door de NOS, maar Saskia Groenewegen, vice-voorzitter van de raad van commissarissen van De Key verwacht dit jaar opnieuw verlies. 'Minimaal 32 miljoen, waarschijnlijk meer. Alle projecten worden doorgerekend. Een aantal projecten zal worden vertraagd. Vooral op grondaankopen en projecten voor hoge huren zal verlies worden geleden. Het heeft alles met de kredietcrisis te maken.' Volgens Groenewegen is de organisatie te enthousiast geweest en zijn er te grote risicos genomen (verlies over 2008 miljoen). De directeur van De Key wordt weggestuurd . En ook bij Rentree in Deventer moet de bestuurder weg omdat hij de financiën niet op orde heeft. SGBB, een corporatie met het hoofdkantoor in Hoofddorp, leed in 2008 een verlies van maar liefst 300 miljoen euro.