Project Gemeente Westland

parapli-sloopvergunning asbestverwijdering

Lastenverlichting woningcorporaties door paraplu-sloopvergunning asbestverwijdering

Publicatiedatum: 27-11-2009

De gemeente Westland en de woningcorporaties Vestia, Wonen Wateringen en Arcade ondertekenen op 30 november een convenant waarmee de toepassing van een 'paraplu-sloopvergunning' wordt geregeld. Dit wil zeggen dat er één vergunning wordt verleend voor de asbestverwijdering bij mutaties en onderhoud van woningen. Hiermee komt een einde aan de situatie waarbij woningcorporaties voor iedere woning een aparte sloopvergunning moeten aanvragen. De toepassing van de paraplu-sloopvergunning leidt tot administratieve lastenverlichting en past in het streven van de gemeente om haar diensten 'sneller, goedkoper en met minder regels' te verlenen.

Voor de paraplu-sloopvergunning heeft de landelijke vereniging van woningcorporaties Aedes met het ministerie van VROM, het Landelijk Overleg Milieuhandhaving en de gemeente Amsterdam een 'Aedes-protocol' opgesteld. In het convenant is het Aedes-protocol opgenomen. Een woningcorporatie die het convenant tekent, heeft de mogelijkheid sneller asbest te kunnen verwijderen uit een huurwoning.

De gemeente Westland heeft aangegeven mee te willen werken aan het Aedes-protocol en zal na ondertekening van het convenant een paraplu-sloopvergunning afgeven. Deze paraplu-sloopvergunning zal een jaar geldig zijn en kan na evaluatie met de betrokken partijen een jaar worden verlengd.

Voordelen paraplu-sloopvergunning

Voor de woningcorporatie heeft de paraplu-sloopvergunning als voordeel dat asbest sneller verwijderd kan worden, zodat de woning sneller verhuurd kan worden. Verder zijn er door het afgeven van één sloopvergunning voor een heel jaar minder sloopvergunningen nodig met minder administratieve kosten en minder gemeentelijke leges.