Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Verburg geeft Groen Hoger Onderwijs Bouwimpuls van 12,5 miljoen euro

De groene hoge scholen en Wageningen UR krijgen van minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) eenmalig gezamenlijk 12,5 miljoen euro voor duurzame (her-) inrichting van gebouwen.

Verburg maakt dit geld beschikbaar in het kader van de crisismaatregelen (aanvullend beleidsakkoord). Het kabinet zet daarbij onder meer in op het stimuleren van bouwactiviteiten voor een duurzame en vernieuwende (kennis-) economie. Een goed kennisnetwerk levert een belangrijke bijdrage aan de groei van de Nederlandse economie.

10 miljoen euro gaat naar de ontwikkeling van het concept 'School als Kenniscentrum'. Dit is een landelijk dekkend netwerk van groene opleidingen en verspreiding van kennis op het gebied van voedsel en groen. Minister Verburg ziet voor groene scholen een grotere rol dan alleen maar onderwijs geven. Groene hoge scholen vormen een knooppunt waar onderwijs, onderzoek en de praktijk samenkomen. Wageningen UR levert daarvoor onderzoek. Hiermee wordt ook het onderwijs verrijkt, want studenten en docenten komen in aanraking met de actualiteit van beroepen op het gebied van voedsel en groen.

2,5 miljoen euro is voor versterking van het groen onderwijs in de Randstad. Een duurzame, leefbare en gezonde stad begint volgens Verburg bij de zichtbaarheid en bekendheid van groene scholen. Groen onderwijs kan nieuwe groepen leerlingen - zoals stedelijke jongeren - aantrekken door in te spelen op thema's als gezonde voeding en groen in de stad.

De instellingen voor groen hoger onderwijs die geld krijgen zijn Van Hall Larenstein, Stoas Hogeschool, Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten, HAS Den Bosch, Hogeschool INHOLLAND en Wageningen UR.

De scholen kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor bouw- en installatieactiviteiten gericht op energiezuinigheid en het binnenmilieu van onderwijsgebouwen. Of ze kunnen de bouwimpuls inzetten voor (her-) inrichting van gebouwen voor kennistransferpunten en daarmee samenhangende nieuwe werk- en leerplekken, faciliteiten voor toegepast en innovatiegedreven onderzoek en het accommoderen van lectoren.

Het groen hoger onderwijs kan op die manier bijvoorbeeld de Wageningen Campus voor Life Sciences, de academie voor professionalisering en leraren bij Stoas Hogeschool (in samenwerking met Wageningen UR), kennisuitwisseling rond de Greenports bij onder meer HAS Den Bosch, en inzet van groen onderwijs aan de Delta Academy en Dairy Valley bij Van Hall Larenstein versterken.

Noot voor redacties (