Woonbond


27-11-2009

Succesvolle samenwerking Europese en Nederlandse Woonbond op energiegebied

De Woonbond is al jaren voorstander van het stellen van eisen aan de energiezuinigheid van bestaande gebouwen. Een nieuwe richtlijn vanuit Europa brengt dit dichterbij in de vorm van eisen aan 'bouwdelen' zoals daken. Terwijl de Woonbond met het Nederlandse ministerie van VROM sprak over de kansen die de nieuwe richtlijn biedt, deed de Europese evenknie van de Woonbond (de International Union of Tenants) dat in Brussel. De Woonbond stemt regelmatig met de IUT af wat belangrijke onderwerpen en standpunten zijn. Op het gebied van energiebesparing boeken we met deze samenwerking goede resultaten.

Een jaar geleden werd het eerste concept van de nieuwe Europese energierichtlijn bekend, die onder andere het energielabel in de Europese lidstaten verplicht stelt. Het kantoor van de IUT in Brussel maakte toen bekend dat er veel voor huurders positieve zaken in stonden: het energielabel moet worden opgenomen in woningadvertenties; het moet worden getoond bij bezichtiging van een woning; en bij het tekenen van een huurcontract moet het worden overhandigd.

De Nederlandse Tweede Kamer boog zich in juni dit jaar over een herziening. De kamerleden bleken bang te zijn voor hogere administratieve lasten en willen niet dat er Europese eisen worden gesteld die minder streng zijn dan de Nederlandse eisen. De Kamer is daarom niet onverdeeld enthousiast over het voorstel van de Europese Commissie en heeft de minister opdracht gegeven om bepaalde onderdelen uit het voorstel te 'onderhandelen'. De nieuwe richtlijn moet nog door het Europees Parlement goedgekeurd.