Waterschap Reest en Wieden


waterschapslasten

Geringe stijging waterschapslasten

Publicatiedatum : 27 november 2009

De begroting 2010 van waterschap Reest en Wieden is door het Algemeen Bestuur vastgesteld. Het bestuur stemde in met de geplande werkzaamheden, die een lichte verhoging van tarieven noodzakelijk maken. Dankzij de inzet van 4.8 miljoen euro uit de reserve blijft de stijging voor inwoners beperkt tot EUR 1,55 per gezin. Landbouwers gaan per hectare EUR 1,85 meer betalen dan in 2009. De heffingen voor gebouwen en woningen daalt enigszins en datzelfde geldt voor natuurterreinen. Vanwege de grote investeringen die het waterschap moet gaan doen in de bouw van zuiveringsinstallaties moest de zuiveringsheffing forser stijgen, te weten met een verhoging die neerkomt op zo'n EUR 11,25 voor gezinnen en EUR 3,84 voor alleenstaanden. Het Algemeen Bestuur sprak zijn bezorgdheid uit over de mogelijke tariefstijging in de komende jaren en vroeg dan ook aan het Dagelijks Bestuur om maatregelen te nemen om die stijging in de toekomst zoveel mogelijk te beperken.

Taken waterschap en invulling daarvan

In de discussie werd door bestuursleden gerefereerd aan de overstromingen in Engeland. Dit soort situaties herinnert ons aan het belang van het bestaan van waterschappen in Nederland. Voor Reest en Wieden heeft de zorg voor de waterveiligheid van ons gebied de hoogste prioriteit, zo stelde men. Aan de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden wilde men dan ook niet tornen.
Van het watersschap wordt de komende jaren veel verwacht. De rijksoverheid heeft aangegeven dat de waterschappen samen jaarlijks, structureel, 100 miljoen euro moeten bezuinigen. En dat, terwijl de waterschappen talloze werken moeten uitvoeren. Zo brengt voor Reest en Wieden het klimaatbestendig maken van het waterschapsgebied een fors investeringsprogramma met een breed pakket aan
herinrichtingsmaatregelen met zich mee. Ook herstel van de waterhuishouding in verdroogde natuurgebieden,
landinrichtingsprojecten en het verbeteren van de waterkwaliteit vraagt grote inspanningen. Door gewijzigde wetgeving wordt het totale takenpakket van het waterschap de komende jaren zelfs nog uitgebreid. Met provincie en gemeenten zijn en worden afspraken gemaakt over de overname van het grondwaterbeheer en het waterbeheer in gebouwd gebied. Veel inspanning is nodig voor het verhogen en versterken van oevers en kades om aan nieuwe wettelijke normen te voldoen. Om de bezuinigingen te realiseren wordt onder andere gedacht aan meer samenwerking tussen waterschappen en wordt het behalen van efficiency-winst onverminderd voortgezet.

Geld terug naar burger dankzij reserve

Het waterschapsbestuur streeft naar maatschappelijk aanvaardbare tarieven. De lasten in 2010 stijgen en laten ook de komende jaren een stijging zien. Deze lastenstijging wordt echter in 2010 niet volledig doorberekend in de tarieven. Het Algemeen Bestuur heeft eind 2008 aangegeven de aanwezige bespaarde reserve in drie jaar terug te willen geven aan burgers en bedrijven in de vorm van lagere heffingen. In 2009 is dit gedaan en dit beleid wordt in 2010 voortgezet. Voor het onderdeel watersysteembeheer wordt in 2010 zelfs een groter deel van de reserve ingezet. Dit omdat in 2009 de stijging voor sommige categorieën erg groot is geweest en het waterschap burgers en bedrijven in deze tijd van recessie tegemoet wil komen. Het gevolg van het inzetten van de egalisatiereserve is dat de voorgestelde stijgingspercentages van de waterschapslasten lager zijn dan wanneer dit niet zou plaatsvinden.De wijze van verdeling van de totale lasten over de verschillende categorieën is wettelijk vastgelegd. In het aantal vervuilingseenheden, wooneenheden, economische waarde en hectares zitten veranderingen t.o.v. 2009. Hierdoor heeft de ene categorie te maken met een tariefstijging en een andere met een daling.

Matige tariefstijging
Zie het origineel