Gemeente Winterswijk


Startnotitie vrijwilligersbeleid ontwikkeld

26 november 2009

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de startnotitie vrijwilligersbeleid. De notitie vormt een eerste aanzet om kaders uit te zetten voor het nog te ontwikkelen vrijwilligersbeleid. De notitie stelt voor om het beleid naar vijf aspecten in te delen. Het gaat om de volgende thema's: het vertalen van maatschappelijke ontwikkelingen, verbinden en makelen, versterken, verbreiden en verankeren. De notitie wordt op 3 december besproken in de commissie Burger en Samenleving.

Bij 'maatschappelijke ontwikkelingen' gaat het om maatschappelijke stages, leefbaarheid, tekort aan voorzieningen en verrijzing. Bij 'verbinden en makelen' gaat het om het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod. 'Versterken' staat voor de ontwikkeling van een sterke en zichtbare ondersteuningsinfrastructuur. Bij 'verbreiden' gaat het om inspireren, verbreding en waardering van het vrijwilligerswerk. 'Verankeren' gaat over het vastleggen en verzamelen van kennis en ervaring op vrijwilligerswerk-gebied.

Voortraject notitie
In mei 2009 is er een digitale vrijwilligersenquete uitgezet bij 430 organisaties/verenigingen. 192 organisaties hebben de lijst ingevuld. Op 8 september is een Rondetafelgesprek georganiseerd, waarin raadsleden en vrijwilligers met elkaar in gesprek gingen over wat vrijwilligers belangrijk vinden bij het vrijwilligerswerk.

Beleidskader Wmo 2008-2011
In het beleidskader Wmo 2008 -2011 is opgenomen dat er beleid ontwikkeld gaat worden voor vrijwilligers en mantelzorgers. In eerste instantie heeft de gemeente zich gericht op mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg. In september 2009 is dan ook de beleidsnota "Mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg ;Samen doen", vastgesteld door de raad. Met de ontwikkeling van de startnotitie vrijwilligersbeleid wordt er nu ook beleid ontwikkeld voor alle overige vrijwilligers. In 2010 wordt het vrijwilligersbeleid verder uitgewerkt. De startnotitie is het kader waarbinnen dit wordt vorm gegeven.