Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

zorgzwaartebekostiging

Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over zorgzwaartebekostiging

Kamerstuk, 26 november 2009

DLZ-K-U-2969003

26 november 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over zorgzwaartebekostiging (ingezonden 5 november 2009).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Miltenburg over zorgzwaartebekostiging (ingezonden 5 november 2009).

Vraag 1

Is het waar dat mensen die worden geïndiceerd voor een Zorgzwaartepakket (ZZP) recht hebben op beschermd wonen?

Antwoord 1

Ja, dat klopt.

Vraag 2

Heeft u, net als de VVD-fractie, berichten ontvangen over instellingen die mensen met een ZZP 3 of hoger altijd voorrang geven op de wachtlijst boven mensen met een ZZP 1 of 2?

Antwoord 2

Ik heb geen signalen gehad dat cliënten met ZZP 3 altijd voorrang krijgen boven mensen met ZZP 1 of 2. De NZa geeft in haar voortgangsrapportage zorgzwaartebekostiging aan dat er geen sprake van is dat zorgaanbieders cliënten met een lichtere zorgvraag minder snel in zorg willen nemen. De genoemde voortgangsrapportage heb ik als bijlage mee gezonden met mijn brief van
5 november 2009 over de stand van zaken invoering zorgzwaartebekostiging.

Vraag 3

Deelt u de mening dat mensen met een ZZP 1 of 2 op deze wijze maar een zeer kleine kans hebben om daadwerkelijk aanspraak te maken op een intramurale plek?

Antwoord 3

Nee, zie mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 4

Vindt u het juridisch en ethisch verantwoord dat mensen met een lage ZZP-indicatie, die recht hebben op een beschermde woonomgeving maar weinig additionele zorg nodig hebben, op onder vraag 2 omschreven wijze bij de intramurale zorg worden weggehouden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

Ik heb geen signalen dat mensen ongewild bij de intramurale zorg worden weggehouden.

Vraag 5

Gelden de jaren geleden overeengekomen Treeknormen nog steeds?

Antwoord 5

De Treeknormen zijn door de veldpartijen (o.a. zorgaanbieders en zorgkantoren) opgestelde normen voor maximaal aanvaardbare wachttijden in de zorg. Deze normen worden in de praktijk nog steeds toegepast.

Vraag 6

Wat zijn de afspraken wat betreft verantwoorde wachttijden voor mensen met een indicatie voor een verzorgingshuis die destijds zijn overeengekomen?

Antwoord 6

Voor verblijf (verpleeghuis, verzorgingshuis) gelden verschillende Treeknormen, afhankelijk van de component behandeling. Voor verblijf met behandeling geldt een Treeknorm van 6 weken, voor verblijf zonder behandeling wordt een norm van 13 weken gehanteerd.

Vraag 7

Bent u bereid zo snel mogelijk alle zorgaanbieders en zorgkantoren te wijzen op hun plicht om mensen die zorg nodig hebben in een beschermde woonomgeving deze ook zo snel mogelijk te bieden?

Antwoord 7

Ik heb met alle partijen uit de begeleidingscommissie invoering zorgzwaartebekostiging de afspraak gemaakt dat ze knelpunten zo spoedig mogelijk zouden melden zodat daarop actie ondernomen kan worden. Ook overleg ik regelmatig met zorgkantoren over de inkoop van voldoende zorg voor iedere cliëntengroep.

Vraag 8

Kunt u aangeven hoeveel mensen de afgelopen 12 maanden geïndiceerd zijn voor ZZP 1en 2? Zo nee, waarom niet? Bent u in dit geval bereid uit te zoeken om hoeveel mensen het hier gaat?

Antwoord 8

In mijn antwoorden op de schriftelijke vragen over de begroting 2010 is een overzicht opgenomen van alle indicaties vanaf de 2e helft van 2007 t/m de eerste helft van 2009. Gemakshalve verwijs ik hier naar dat antwoord.

Vraag 9

Is bij u of bij door u aangewezen verantwoordelijke organisaties in beeld hoeveel mensen wachten op de zorg waarvoor zij zijn geïndiceerd, namelijk intramurale zorg, en hoe lang al? Zo nee, bent u bereid dit uit te zoeken?

Antwoord 9

Mijn brief van 15 juni 2009 (Kamerstuk 30597, nummer 75) over de toegankelijkheid van de AWBZ gaat vergezeld van een wachtlijstrapportage voor de sectoren verpleging, verzorging en gehandicaptenzorg. Deze rapportage verschaft inzicht in het aantal wachtenden op verblijf en de bijhorende termijnen. Momenteel laat ik een nieuw wachtlijstonderzoek uitvoeren, dat gebruik maakt van de gegevens die betrekking hebben op 2009. Ik verwacht dat dit onderzoek komend voorjaar is afgerond.

Vraag 10

Is het waarschijnlijk dat in het kader van bezuinigingen vanaf volgend jaar de aanspraak op ZZP 1 en 2 gaat verdwijnen?

Antwoord 10

Nee.