Bedrijfsvergelijking corporaties 2009

27/11/2009 11:11

Centraal Fonds Volkshuisvesting

De bedrijfsvergelijking Corporatie in Perspectief 2009 is vanaf 1 december 2009 beschikbaar op de vernieuwde website van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (www.cfv.nl). Corporatie in Perspectief geeft inzicht in de belangrijkste volkshuisvestelijke en financiële gegevens van alle individuele corporaties en kan daarmee een nuttig instrument zijn voor de stakeholders van woningcorporaties zoals gemeenten en huurdersorganisaties.

Er is bij deze partijen in toenemende mate behoefte om met behulp van kengetallen inzicht te krijgen in de maatschappelijke prestaties van woningcorporaties en de daarmee samenhangende bedrijfsvoering. Door vergelijking met de landelijke cijfers en de cijfers van de referentiegroep is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële kengetallen van de individuele corporatie zich verhouden tot die van andere corporaties.

Corporatie in Perspectief is gebaseerd op de gegevens die de corporaties in het afgelopen jaar in het kader van

het Besluit beheer sociale-huursector bij het Fonds hebben aangeleverd. Alle corporaties zijn met de verspreiding van een concept van Corporatie in Perspectief 2009 in gelegenheid gesteld te reageren op deze bedrijfsvergelijking. Ongeveer een kwart van de corporaties heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Waar wenselijk zijn de opmerkingen van de corporaties verwerkt in de definitieve versie.

De bedrijfsvergelijking is in drie delen gepresenteerd. Het eerste deel is de blauwe samenvatting. Dit deel geeft in één oogopslag een overzicht waar de corporatie staat als het gaat om thema's als verhuurprestaties, kwaliteit van het bezit, de productie-inspanning en de bedrijfsvoering. Deze samenvatting wordt afgesloten met de financiële positie en het financiële perspectief. Het tweede groene deel van Corporatie in Perspectief bestaat uit een meer uitgebreide rapportage van de cijfers ten behoeve van analysedoeleinden. De gegevens over verslagjaar 2008 zijn daarbij zoveel mogelijk in een historische (2005-2007) of prospectieve (2009-2013) context geplaatst. In dit analysedeel is gestreefd naar een toegankelijke presentatie van de cijfers door deze deels ook in grafieken en quintielscores te presenteren. Het derde rode deel bestaat uit een toelichting op de tabellen en grafieken in de verschillende hoofdstukken. Deze toelichting kan nuttig zijn bij de interpretatie van het cijfermateriaal van de corporatie.





http://www.cfv.nl