Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


27 nov 2009

Steunpunt woonoverlast Rotterdam geopend

Rotterdam heeft sinds deze week een Steunpunt woonoverlast. Het Steunpunt gaat de Rotterdamse deelgemeenten en corporaties ondersteunen bij het terugdringen van woonoverlast.

De opening van het Steunpunt symboliseert de start van de intensieve samenwerking tussen gemeente, deelgemeenten, politie en woningcorporaties in de aanpak van woonoverlast. Voor veel Rotterdammers is woonoverlast een doorn in het oog. 1 op de 4 Rotterdammers zegt 'soms' overlast te ervaren en 8% ervaart dit 'vaak'. Het kan gaan om geluidsoverlast, intimidatie, drugsoverlast, vervuiling, overbewoning en vormen van asociaal gedrag.

Uiterlijk in 2014 moet het aantal mensen dat zegt 'vaak' overlast te ervaren met 25% zijn afgenomen. Daar waar sprake is van een bestaande overlastsituatie zal in eerste instantie overgegaan worden tot bemiddeling tussen de overlastgever en degene die overlast ervaart. Als bemiddeling niet voldoet volgt een gele kaart: de overlastgever krijgt een maand de tijd om zijn gedrag aan te passen. Als dan nog steeds sprake is van overlast volgt de rode kaart: verdergaande stappen voor ontruiming worden aangekondigd.