Gemeente Lopik

Ondernemers ontmoeten politiek en politiek ontmoet ondernemers

Donderdag 12 november 2009 heeft het Economisch Platform Lopik mede namens de Ondernemersvereniging Lopik, de Middenstandsvereniging Lopik en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord een bijeenkomst georganiseerd voor alle ondernemers in de gemeente Lopik. Het thema van deze bijeenkomst was `Structuurvisie Lopik 2020'.

De ondernemers waren uitgenodigd omdat de gemeente een brede inventarisatie wil houden van alle aspecten die met het (toekomstig) ruimtelijk beleid van de gemeente Lopik te maken hebben. Tijdens een presentatie over de structuurvisie werden de doelstellingen besproken van de Wet Ruimtelijke Ordening die op 1 juli 2008 inwerking is getreden. Eén van die doelstellingen is dat de gemeente ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening een structuurvisie vaststelt (strategisch document) die de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen en hoofdlijnen van het te voeren ruimtelijk beleid bevat.

Na de pauze werden de aanwezigen in 2 groepen verdeeld en werd hun mening gevraagd over een 12-tal stellingen in een zogenaamde Delphi-sessie. De Delphi-sessie is een methode om overeenstemming te bereiken over bepaalde vraagstukken. De deelnemers konden aangeven in welke mate ze het eens waren met de stellingen. Traditioneel wordt deze methode veel gebruikt voor 'toekomstonderzoek'.

De kern van de Delphi Methode is dat na de eerste fase van het onderzoek terugkoppeling plaatsvindt van de bevindingen naar de respondenten (zie onderstaande bijlage). Vervolgens vindt er, op basis van deze terugkoppeling, een tweede onderzoekstraject plaats (en eventueel een derde) op basis waarvan men tracht te komen tot een grote mate van overeenstemming ten aanzien van een bepaalde vraagstelling. Er is tijdens de bijeenkomst op 12 november nog geen afspraak gemaakt over het vervolgtraject.

De ondernemers werden tijdens de bijeenkomst ook geïnformeerd over de gevolgen van de inwerkingtreding van de `Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht' (WABO) medio 2010 en de `Wet Dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen' die per 1 oktober 2009 in werking is getreden.
* Uitwerking Delphi sessie OOPPOO.pdf