Rabobank Nederland


---

Rabobank beste werkgever van Nederland

27-11-2009 | Werken

De beste werkgever van Nederland is de Rabobank. Zij biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden en weet een grote betrokkenheid onder de werknemers te creëren, aldus het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek '09. Acht van de tien Rabobankers hebben 's ochtends als de wekker gaat zin om naar hun baas te gaan.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer staat op de tweede plaats en Eureko-dochter Achmea op drie. De Rabobank biedt behalve hoge startsalarissen, korting bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen en een vrij te besteden persoonlijk budget van 1,8%, veel regelingen die 'het nieuwe werken' stimuleren. Werknemers kunnen werken waar en wanneer ze willen, zo stelt Intermediair. En die vrijheid en regelmogelijkheden maken hen volgens het weekblad betrokken. Bijna 80% van de Rabobankers heeft `s ochtends bij het opstaan zin om naar zijn werk te gaan en 82% vindt het werk nuttig en zinvol.

Gerlinde Silvis, HR-portefeuillehouder binnen de raad van bestuur, zegt er trots op te zijn 'dat we als coöperatieve Rabobank -juist in deze tijden waarin de financiële sector als geheel toch onder druk staat- zo'n hoge waardering oogsten. Deze toppositie in het jaarlijkse Intermediaironderzoek onderstreept dat de Rabobank als grote, zelfstandige en internationale financiële instelling niet alleen passende arbeidsvoorwaarden kent, maar ook -en dat is nog belangrijker- een grote betrokkenheid van haar medewerkers.'

Ook de nummer twee, de RDW, en drie, Achmea, profileren zich met aandacht voor de zogeheten work-life-balance, een belangrijk onderdeel van het nieuwe werken. Net als bij de Rabobank mag bij Achmea ook iedereen werken waar en wanneer hij wil. Ook daar resulteert dat in een grote betrokkenheid: 80% vindt zijn werk nuttig en zinvol en 75% vindt dat de tijd vliegt als hij aan de arbeid is.

Het thuiswerken is ook bij andere werkgevers definitief doorgebroken. Het kan bij 90% van de bedrijven die deelnamen aan het Onderzoek. De 'schooltijdbanen' zijn inmiddels gemeengoed: 74 van de 108 organisaties biedt banen die aansluiten op schooluren.

De crisis lijkt maar weinig vat te krijgen op de arbeidsvoorwaarden: echt grote versoberingen zijn er niet te ontdekken. De salarissen daalden slechts bij 12 deelnemers. Alleen zijn er voor het eerst in 4 jaar minder bedrijven die gemaksdiensten (boodschappen-, strijk-, hondenuitlaatservice) aanbieden.

Het Beste Werkgevers Onderzoek combineert 2 onderzoeken. Het eerste betreft de beste arbeidsvoorwaarden, waarbij 108 bedrijven ruim 100 vragen beantwoorden over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het tweede onderzoek richt zich op de betrokkenheid van werknemers, waarbij dit jaar 13.175 medewerkers van 83 organisaties aangaven hoe begaan ze zijn met hun dagelijkse boterham.

Alle informatie over het Beste Werkgevers Onderzoek, inclusief de uitsplitsingen in onder meer profit en non-profitbedrijven staat op de website van Intermediair.