Ministerie van Defensie

Afghaanse leger slaat brug naar bevolking

27 november 2009, 11.34 uur

In het Mirabad gebied in de provincie Uruzgan is deze week een brug geopend, die door het Afghaanse leger zelfstandig is gebouwd. De bouw van de brug is bijzonder, omdat het Afghaanse leger daarmee probeert zelf de `hearts and minds' van de lokale bevolking te winnen en hen ervan te overtuigen niet voor de Taliban te kiezen.

Tot nu toe waren deze zogenoemde civiel-militaire samenwerkingsprojecten (CIMIC) vooral een zaak van de buitenlandse troepen in Uruzgan.

Veiligheid en wederopbouw

In de Mirabadvallei, ten oosten van Tarin Kowt, is de Task Force Uruzgan (TFU) bezig met de uitbreiding van haar `inktvlek'. Vanuit de nieuwe patrouillebasis Wali werken de militairen van de TFU en het Provinciaal Reconstructie Team samen met het Afghaanse leger aan de vergroting van de veiligheid en aan de wederopbouw.

Samenwerking burgers en Afghaanse leger

Onder de Afghaanse militairen bevindt zich ook een eenheid van de Afghaanse genie. De bevolking van de stad Nayak vroeg hen een brug te bouwen, omdat ze door het hoge water een groot deel van het jaar de rivier niet konden oversteken. De inwoners gaven zelf aan waar de brug moest komen. Een Afghaanse genieofficier werkte vervolgens een plan uit voor de bouw en ging met zijn eenheid aan de slag.

De feestelijke opening van de brug kwam precies op het juiste moment, want het water gaat juist de komende maanden weer stijgen.

Het project is een voorbeeld van goede samenwerking tussen burgers en het Afghaanse leger, in een gebied waar zulke samenwerking niet vanzelfsprekend is.

De lokale bevolking heeft het Afghaanse leger inmiddels ook gevraagd in de komende maanden een school en een gezondheidspost te bouwen.