Politie Rotterdam Rijnmond

Vrijdag 27 november 2009


* POLITIE HOUDT FIETSENDIEVEN AAN
ROTTERDAM-WEST - Politiemensen hebben 29 september jl. in de wijk Delfshaven drie jongens aangehouden die op een gestolen fiets reden. Zijhadden een zogenaamde blanke fietssleutel (loper) bij zich, waarmee
bepaalde typen fietssloten kunnen worden geopend. Uit het verhoor kwamen de namen van mededaders naar voren en de werkwijze.
De jongeren hadden het voorzien op nieuwe en/ of dure fietsen van de merkenGazelle, Batavus en Giant. Bij een tabaksshop aan de Vierambachtsstraat kochten zij blanke sleutels. Met deze sleutels is het mogelijk om in een paar seconden de fietssloten te openen. Populaire locaties voor de jongens waren fietsenstallingen bij winkelcentra en metrostations in Schiedam, Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
Na een uitgebreid onderzoek zijn twaalf jongens aangehouden variërend inleeftijd van 14 t/m 16 jaar en allen woonachtig in Spangen. Daarnaast zijn twee helers aangehouden, één van 19 jaar en de ander 35 jaar oud.
Hoeveel fietsen er gestolen zijn is nog niet exact bekend, maar het zijn er vermoedelijk meer dan honderd. De fietsen zijn doorverkocht aan helers. Bij één van de helers zijn drie fietsen aangetroffen. Vermoedelijk is de rest doorverkocht en vervoerd naar Marokko.
De twee helers zitten nog in bewaring. De twaalf fietsendieven hebben een loopzaak gekregen en bij de eigenaar van de tabaksshop zijn de overige blanke sleutels in beslag genomen.

Veel eigenaren van fietsen met een Axa-slot gaan er van uit dat dit slot
voldoende waarborgen biedt tegen diefstal. Dat komt onder meer omdat ditslot vaak door verzekeraars verplicht wordt gesteld. Maar met de blanke sleutel lopen grote groepen fietsbezitters alsnog het risico om slachtoffer te worden van diefstal van hun fiets.

Wat kunt u zelf doen?
De enige manier om u tegen deze vorm van diefstal te beschermen is de fiets vast te zetten met twee deugdelijke sloten. Wie zijn fiets naast een
beugelslot ook voorziet van een stevig kettingslot en de fiets daarmee aan een vast object vast zet, maakt zijn fiets onaantrekkelijk voor
fietsendiefstal. De moeite en tijd die het kost om twee sloten open te
maken nemen de meeste fietsendieven niet. Het risico dat ze betrapt worden is dan veel te groot.

Tips om diefstal van uw fiets te voorkomen
Zet uw fiets altijd en overal op slot, ook als u maar even weg bent.
Gebruik ten minste twee goede sloten.
Zet uw fiets altijd aan een paal of een fietsenrek vast. Maak zoveel mogelijk gebruik van de (gratis) bewaakte fietsenstallingen in de omgeving.

Aangifte
Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. Elke gestolen fiets is er ''n
teveel. Daarom doet de politie er alles aan om gestolen fietsen op te
sporen en terug te brengen. Door aangifte te doen maakt u uw fiets bekend bij de politie en kan de politie vaststellen waar haar inzet het meest noodzakelijk is. Ook vergroot u de kans dat uw fiets als gestolen herkend wordt. De politie raadt mensen ook aan om gebruik te maken van een fietsregistratiekaart; deze is gratis te downloaden op
www.politie-rijnmond.nl.
Ken uw fiets en zorg dat de unieke kenmerken van de fiets, zoals het
framenummer, merk of chipnummer, bekend zijn. Met behulp van deze registratiekaart kunt u de gegevens van uw fiets gemakkelijk noteren en
bewaren. De beschreven unieke kenmerken maken een eventuele aangifte compleet.


* VERDACHTE VAN STRAATROOF AANGEHOUDEN NA ZWARE MISHANDELING

ROTTERDAM CENTRUM - Politieagenten hielden vrijdag in de vroege ochtenduren een man aan die verdacht wordt van een straatroof met geweld.
Rond half vijf werd bij de politie gemeld dat er een man geslagen zou
worden op de Oude Binnenweg. Surveillerende agenten gingen hier direct naar toe. Ter hoogte van de Westersingel zagen zij een man op de grond liggen. Hij bleek bewusteloos te zijn. Een tweede persoon liep bij het slachtoffer vandaan in de richting van de
Oude Binnenweg. Hij gooide iets van zich af. Bij verdere controle bleek dit te gaan om een portemonnee. Vervolgens is de verdachte aangehouden. Hij had onder andere geld en een pas bij zich die vermoedelijk van de diefstal afkomstig zijn. Deze 26-jarige Rotterdammer is overgebracht naar een politiebureau. Hier is hij ingesloten in afwachting van het verdere onderzoek. Het slachtoffer, eveneens een 26-jarige Rotterdammer, is naar het Erasmus MC gebracht. Hij was weer aanspreekbaar maar moet enkele dagen in het ziekenhuis blijven voor behandeling aan zijn verwondingen.
De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de straatroof.


* POLITIE HOUDT TWEE VROUWEN AAN VOOR INBRAAK

ROTTERDAM - Politiemensen hebben donderdagmiddag, rond half vier twee vrouwen aangehouden op de Michelanchelostraat voor een inbraak in een woning.
De agenten hadden een melding gekregen dat bij een woning aan de Bramantestraat een deur was ingetrapt door twee vrouwen. Toen zij naar dat adres reden zagen zij twee vrouwen rennen die aan het signalement voldeden.
De twee, 21 en 29 jaar oud en afkomstig uit Ede, werden aangehouden voor inbraak in de woning. Onder een auto, die geparkeerd stond in de
Michelanchelostraat, werd een tas aangetroffen met vermoedelijk de buit uit de woning. De Forensische Opsporing stelde sporen veilig en de politie
houdt een buurtonderzoek.


* BRAND
OOLTGENSPLAAT - Bij een brand in een gebouw aan de Mariadijk is het
Paviljoen Sluishaven volledig afgebrand.
Donderdagavond ontstond de brand rond kwart over zeven. Personen die in hetgebouw aanwezig waren zagen de rookontwikkeling en waarschuwden de brandweer. De brandweer was snel aanwezig maar kon niet voorkomen dat het gebouw afbrandde. Omliggende gebouwen werden wel afgeschermd. Hierdoor sloeg de brand niet over. De brandweer onderzoek wat de aanleiding van de brand is maar denkt hierbij niet aan brandstichting.


* POLITIE HOUDT TWEE MANNEN AAN VOOR DIEFSTAL/HELING SCHAPEN

BERGSCHENHOEK - Politiemensen van het district Noord hebben donderdagavond, rond elf uur, twee mannen aangehouden voor heling cq diefstal van drie schapen.
Getuigen hadden gezien dat drie mannen zich verdacht gedroegen bij een auto op de DS van Couwenhovenlaan. Toen de agenten daar aankwamen zagen zij de auto rijden en nadat zij hem hadden laten stoppen bleek dat er een man in zat en in de laadruimte drie schapen. De man, een 23-jarige Bleiswijker, verklaarde dat de auto niet van hem was maar de schapen wel. Hij kon echter niet aantonen van wie hij ze had gekocht en wanneer. De man is daarop aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. De auto en de schapen werden in beslag genomen.
Korte tijd daarna meldde zich een 24-jarige man uit Bergschenhoek bij de politie als eigenaar van de auto. Na onderzoek werd ook deze man
aangehouden als verdachte van heling/diefstal. De schapen zijn op een
passend adres ondergebracht.
De politie onderzoekt de zaak en stelt een onderzoek in naar de eigenaar
van de schapen. Deze kan zich melden bij de politie op 0900-8844


* POLITIE ONDERZOEKT OVERVAL
SPIJKENISSE - De recherche van het district de Eilanden heeft een onderzoek ingesteld naar een overval.
Donderdagavond kwamen er rond kwart over acht drie mannen binnen bij een servicestation aan de Beukenlaan. Zij sloegen een medewerkster. Deze vrouw gaf onder bedreiging van steekwapens een nog onbekend geldbedrag af. De mannen gingen er vandoor en renden weg in de richting van metrostation Heemraadlaan. De politie stelde direct een onderzoek in de buurt in. Hierbij werden de verdachten niet meer aangetroffen.
Het onderzoek naar deze personen wordt voortgezet aan de hand van onder andere camerabeelden en getuigenverklaringen.


* ONDERZOEK NAAR GLAZENWASSER
ROTTERDAM WEST - De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke poging van oplichting.
Woensdag belde een man aan bij een woning aan de Overschiese Kleiweg. Hij gaf bij de bewoonster aan dat hij glazenwasser was en dat hij vooraf betaald wilde krijgen. De vrouw vertrouwde het niet en waarschuwde de politie.
Agenten onderzoeken de zaak en gaan er van uit dat de man een oplichter is. Mocht u zelf een iemand met een dergelijk verzoek aan de deur krijgen en gelooft u het verhaal van de aanbieder niet? Neemt u dan direct contact op met de politie via 0900-8844.


* ANPR CONTROLE
Politieagenten hielden donderdag in samenwerking met de douane en de
Rijksbelastingdienst een kentekencontrole in de Maastunnel. In totaal werden er gedurende de dag 101 voertuigen aan een controle
onderworpen. In 39 gevallen werd er een bekeuring uitgereikt voor onderandere rijden zonder rijbewijs, voertuiggebreken en een vervallen APK. Ook werd er 4432,17 euro geïnd. Dit was afkomstig van personen die nog bekeuringen open hadden staan. In een van de auto's werd een nepvuurwapen aangetroffen. Ook zijn er een busje pepperspray en een mes in beslag genomen. De rijksbelastingdienst nam 12 voertuigen in beslag en inde 24852 euro.


* ONDERZOEK NAAR PRIKINCIDENT
MAASSLUIS - De recherche stelt een onderzoek in naar een prikincident aan de Jozef Israelslaan.
Donderdagavond kreeg de politie rond kwart voor negen de melding van een steekpartij aan de betreffende straat. Gealarmeerde agenten gingen hier direct naartoe. Zij troffen een 21-jarige inwoner van Maassluis aan met een klein wondje in zijn gezicht. Hij gaf aan kort daarvoor ruzie gehad te hebben met een 27-jarige plaatsgenoot.
De agenten hebben de omgeving afgezocht naar de verdachte maar zij hebben hem niet meer aangetroffen.
Het slachtoffer is voor behandeling aan zijn verwonding overgebracht naar het Vlietlandziekenhuis.