Gemeente Giessenlanden


Overgewicht bestrijden, een zaak van de overheid?

"Gemeenten moeten veel meer doen om hun jongeren gezond te houden." Zo kopte een aantal kranten afgelopen weekend. Het bekende ex-kamerlid Paul Rosenmöller van het Convenant Overgewicht, riep de politieke partijen op dit onderwerp op de agenda te zetten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Rosenmöller lijkt het overgewicht zich bij volwassenen te stabiliseren. Bij de jeugd neemt het overgewicht volgens hem nog steeds toe. En daarmee ook de kans op allerlei ziekten.

Overgewicht komt uiteraard ook voor in onze plattelandsgemeente. Samen met de gemeente Zederik en De Waard-gemeenten hebben we onze verantwoordelijkheid opgepakt en zijn we na de zomer gestart met een project rond het bestrijden van overgewicht. Binnen dit project zijn verschillende momenten benoemd waarop ouders nog bewuster worden gemaakt van het belang van een goede voeding en voldoende beweging. Zo wordt nu met ouders gesproken over het voorkomen en bestrijden van overgewicht. Bijvoorbeeld tijdens de opvoedspreekuren, zoals hier in Hoornaar.

Â

Daarnaast vragen we ouders om cursussen te volgen over een gezonde leefstijl. Eén van de onderdelen is een supermarktrondleiding met als titel: âLaat je niet foppen tijdens het shoppenâ. Vrijwilligers geven dan uitleg over de aanduiding op etiketten en de verschillen tussen merk- en huismerkproducten. Daarnaast geven zij allerlei praktische tips over gezonder en ook goedkoper koken.

Â

Bent u geïnteresseerd? Neemt u dan contact op met Angelique Nijssen, projectleider Overgewicht van de GGD Zuid Holland Zuid (tel. 078- 632 19 41). Zij vertelt u graag meer over dit project.

Â

Zoals u ziet, proberen wij als gemeente onze verantwoordelijkheid zo goed mogelijk op te pakken. Maar om succes te behalen hebben we wel uw hulp nodig. Ik zie het als een uitdaging om de woorden van Rosenmöller op onze eigen wijze in de praktijk te brengen. U ook?
Hans Freije

Wethouder Volksgezondheid

Â