Klimaatverandering kost Afrika 26 miljard dollar per jaar

27/11/2009 13:13

ICCO

Klimaatverandering zal Afrika tenminste 1,7 % van hun BNP in 2040 kosten - op dit moment te vergelijken met 26 miljard dollard per jaar. Bovendien zullen miljoenen mensen te lijden hebben van ziektes, overstromingen, watertekorten en honger, zelfs als de wereldwijde opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius blijft. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het Pan African Climate Justice Alliance (PACJA), die vrijdag geprestenteerd is in Nairobi. Volgens het rapport zal Afrika tegen 2030 minstens 10 miljard per jaar nodig hebben om de effecten van klimaatverandering op te vangen.

In The Economic Cost of Climate Change in Africa wordt een schatting gemaakt van de schade van klimaatverandering. Dit is de eerste keer dat de kosten van de klimaatverandering voor Afrika in kaart worden gebracht. Andere studies betroffen de kosten van de schade als de aarde méér dan 1,5 graden Celsius zou opwarmen. De mondiale temperatuurstijging is al 0,8 graden Celsius en een verdere stijging van 0,7 graden is onvermijdelijk. Deze schade is dus niet meer te vermijden.

Zelfs dit relatief lage niveau van klimaatverandering - een hogere temperatuurstijging is waarschijnlijker - zal 12 miljoen Afrikanen honger doen lijden, gewassen en oogsten vernietigen, het aantal mensen dat lijdt aan malaria doen toenemen met 16% en het aantal mensen dat gedood wordt door overstromingen verdubbelen, aldus de studie.

PACJA is een Afrikaanse netwerk dat klimaatverandering in kaart brengt en namens ngo's uit Afrikaanse ontwikkelingslanden aanwezig is op de klimaattop in Kopenhagen in december. Ontwikkelingsorganisatie ICCO uit Nederland steunt PACJA.

"Het rapport laat zien dat de schade die rijke landen toebrengen aan het klimaat Afrika enorm treffen en daarvoor willen ze ons niet compenseren", zegt PACJA coördinator Mithika Mwenda. "De aarde laten opwarmen tot 2 graden kost Afrika zelfs het dubbele. Rijke landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun schuld betalen."

Dit rapport bevat de beste schattingen voor de kosten van klimaatverandering voor Afrika die ons tot op heden bekend zijn. Afrikaanse landen hebben het minst bijgedragen aan klimaatverandering en worden het hardste getroffen. Afrikanen stoten per persoon slechts een halve ton CO2 uit. Rijke landen, zoals Nederland, tegen de 11 ton per persoon. Kopenhagen moet een eerlijke deal opleveren voor Afrika, dat betekent onder meer significante nieuwe toezeggingen om Afrika met geld te helpen dit probleem op te lossen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.icco.nl