VVV bankiert veilig met gelden cadeaubonnen

27/11/2009 13:51

VVV Nederland

Leersum, 27 november 2009 - In een vandaag verschenen artikel in het Financieel Dagblad wordt aandacht besteed aan de financiële huishouding van uitgevers van cadeaubonnen. Er wordt gesteld dat er veel geld wordt verdiend aan niet ingeleverde bonnen en dat ontvangen gelden risicovol worden belegd. Dit mede naar aanleiding van het faillissement van de Nationale Restaurantbon eerder dit jaar. VVV Nederland, de grootste uitgever van cadeaubonnen in Nederland, voelt zich geroepen deze berichtgeving te nuanceren.

VVV Nederland is verreweg de grootste uitgever van cadeaubonnen van Nederland. Tot de VVV-bonnen behoren o.a. de VVV irischeque en de Nationale Dinercheque. De VVV irischeque, die al 35 jaar bestaat, is de bekendste en grootste cadeaubon van Nederland. Deze cadeaubon is destijds ontwikkeld vanuit een maatschappelijke gedachte, namelijk het steunen van de lokale middenstand. En nog altijd is de VVV irischeque de meest geaccepteerde bon, met name onder duizenden lokale winkeliers en ondernemers.

Vrijval

In het FD-artikel wordt gesteld dat cadeaubonnenuitgevers veel geld verdienen aan de grote hoeveelheid bonnen die verkocht zijn maar vervolgens nooit meer wordt verzilverd, vrijval genaamd. Volgens Arie van Ee, financieel directeur van VVV Nederland is deze stelling niet van toepassing op de VVV irischeque. Juist vanwege de brede besteedbaarheid en de onbeperkte geldigheidsduur bedraagt de vrijval van de VVV irischeque slechts 2% op jaarbasis. "Dit is zeer beperkt, zeker in relatie tot overige cadeaubonnen", aldus Van Ee.

Veilig

Door een verstandige financiële huishouding zijn problemen zoals die zijn ontstaan bij de Nationale Restaurantbon bij de VVV niet aan de orde. Van Ee: "De VVV belegt het geld dat wordt ontvangen uit de verkoop van onze geschenkbonnen bewust niet. Dit is ook de reden waarom VVV Nederland de afgelopen periode geen financiële risico's heeft gelopen door de problemen op de financiële markt". Alle binnenkomende gelden worden bij VVV Nederland veilig gedeponeerd in vaste waardeproducten zoals spaarrekeningen, deposito's en leningen aan overheidsinstellingen. Zo kan de VVV te allen tijde aan haar verplichtingen blijven voldoen. Ook in het geval de verkoop van nieuwe bonnen ineens zou stagneren of teruglopen en de hoeveelheid ingeleverde bonnen explosief toeneemt.

Kopers en ontvangers van de VVV irischeque en de Nationale Dinercheque hoeven zich dus geen zorgen te maken. Met het geld dat zij voorlopig 'geparkeerd' hebben bij de VVV wordt al 35 jaar uiterst zorgvuldig en verstandig omgesprongen.

Einde persbericht.





http://www.vvv.nl