Gemeente Soest

.

Raad van State geeft gemeente gelijk in rechtzaak tegen Montessorischool

27 november 2009

De Raad van State stelt net als de rechtbank de gemeente Soest in het gelijk in het hoger beroep van de Stichting Katholiek Onderwijs Soest-Soesterberg (SKOSS) tegen de gemeente.

De SKOSS meende recht te hebben op een extra krediet voor nieuwbouw maar die mening wordt niet gedeeld door de Raad van State.

Al in 2004 heeft de gemeenteraad een krediet van EUR 1.593.125,- beschikbaar gesteld aan de SKOSS voor de nieuwbouw van de Montessorischool in het plan Koningsvogel. De nieuwe school is inmiddels volop in gebruik.

Hoewel de gemeente het totale krediet tijdens de bouw beschikbaar had gesteld aan de SKOSS, meende het schoolbestuur achteraf nog recht te hebben op een extra krediet van EUR 98.000 bovenop het toegekende bedrag. De rechter en in hoogste instantie de Raad van State zijn van oordeel dat de gemeente juist gehandeld heeft en er geen sprake kan zijn van een toekenning van dit extra krediet bovenop het totaalkrediet. De Raad van State heeft daarom het hoger beroep van de SKOSS ongegrond verklaard.

Verantwoordelijk wethouder Lemmen: "Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is ontstaan in dit lang lopend geschil met het schoolbestuur. Daarbij voel ik me gesteund door de uitspraken van de rechtbank en de Raad van State die aansluiten bij de besluitvorming in de raad en het college."