FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Akkoord op hoofdlijnen over sociaal plan Honig

Vakorganisaties hebben met Heinz op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een sociaal plan voor de 240 werknemers die door Heinz zullen worden ontslagen. De leden van de bonden hebben woensdag 25 november tijdens drukbezochte bijeenkomst ingestemd met het resultaat.

"Hoewel de leden tevreden zijn over het sociaal plan, is er ook wrevel over het feit dat Heinz flink verdient aan de verkoop van het fabrieksterrein. Tegelijkertijd draait de Nederlandse maatschappij op voor de kosten van werkloosheidsuitkeringen van veel werknemers", aldus Jos Hendriks van FNV Bondgenoten: "Vooral oudere werknemers die weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt, hadden een ander verloop van hun carrière voorzien dan eindigen in werkeloosheid. Maar toch overheerst tevredenheid over het behaalde resultaat."

Het sociaal plan bestaat uit drie hoofdlijnen:

* Begeleiding van werk naar werk voor alle werknemers gedurende de komende twee jaren, waarbij zo nodig op kosten van Heinz her-, om- of bijscholing plaatsvindt.

* Een ouderenregeling die van toepassing is voor alle werknemers die ouder zijn dan 52. Indien ouderen er niet in slagen om werk te vinden, dan krijgen zij een aanvulling op eventuele werkloosheidsuitkeringen tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd.
* Er wordt een schadeloosstelling uitgekeerd aan werknemers die niet onder de ouderenregeling vallen. De hoogte is afhankelijk van de leeftijd en het aantal dienstjaren en dient als aanvulling op een uitkering, een lager loon bij nieuw werk, pensioenschade en dergelijke. De schadeloosstelling wordt berekend volgens de zogenoemde kantonrechtersformule, waarbij een correctiefactor van
1,8 geldt.

De details van het sociaal plan worden in de komende weken verder uitgewerkt. Hendriks: "Ik verwacht geen grote obstakels bij het maken van afspraken over regelingen met betrekking tot verhuiskosten, vrijwillige voortzetting van de pensioenverzekering, et cetera."