Gemeente Enschede

Winkelcentrum Roombeek wordt in één keer afgebouwd

ING geeft groen licht voor Op de Brouwerij in Enschede

ING Real Estate Development geeft groen licht voor het akkoord met de gemeente Enschede over de bouw van het nieuwe winkelcentrum Op de Brouwerij in de wijk Roombeek. Als de gemeenteraad op 14 december het akkoord ondersteunt zoals B&W hebben gevraagd, wordt het winkelcentrum in één keer afgebouwd, inclusief de parkeergarage en herontwikkeling van het voormalige brouwhuis van Grolsch.

Op 12 december 2009 start de verkoop van appartementen met een feestelijk evenement voor alle belangstellenden.

Zowel ING als gemeente Enschede hebben zich maximaal ingezet om tot een akkoord te komen. Om ING tegemoet te komen, stemt de gemeente in met een lager aantal appartementen in het gebouw Het Hogerhuis. Deze aanpassing resulteert in een lagere, doch marktconforme grondprijs. In ruil hiervoor heeft ING Real Estate Development toegezegd het project in één keer te voltooien.

Dit is goed nieuws voor de verhuizende winkeliers uit winkelcentrum Mekkelholt. "Hiermee ontstaat er duidelijkheid over de afbouw van het winkelcentrum Op de Brouwerij in Roombeek. Zowel de gemeente als de winkeliers en potentiële vestigers in het winkelcentrum weten nu waar ze aan toe zijn", aldus wethouder Roelof Bleker.

Anneke de Vries van ING Real Estate Development: "Door het akkoord met de gemeente komt de wederopbouw van Roombeek weer goed op tempo, ondanks de crisis. De onzekerheid voor de winkeliers die voor Op de Brouwerij hebben gekozen, is nu weggenomen. Bovendien ben ik er trots op dat dit ons derde grote winkelproject is dat wij in dit economisch zware jaar in aanbouw nemen dank zij goede samenwerking met een gemeente."

Ook de ondernemers uit de sectoren media, design, art, architectuur en cultuur die zich vestigen op de creatieve campus (CeeCee) op de Brouwerij zullen dit akkoord, omarmen. Naast bedrijven als Trimm en Eduper die al gevestigd zijn in het noordelijke gebied, gaat de CeeCee ook kleine bedrijven en ZZP-ers in het Media Art Center in het Brouwhuis huisvesten. Met de komst van een compleet winkelcentrum en vestiging van ondernemers op CeeCee liggen er grote kansen op economisch vlak.

ING werkt op korte termijn aan de aanpassingen en voorbereidingen van de plannen zodat de bouw van het Hogerhuis, het Brouwhuis en de parkeergarage het voorjaar van 2010 kan beginnen. ING verwacht het Hogerhuis en het Brouwhuis medio 2012 op te leveren, en de parkeergarage al aan het einde van 2010. De invulling van Het Lagerhuis (tussen het Hogerhuis en de Stadshaard) wordt nog nader uitgewerkt. Deze locatie is niet bestemd voor winkels, maar voor functies als kantoren, hotel en horeca.

Voor Op de Brouwerij is subsidie aangevraagd bij de minister voor wonen, wijken en integratie op basis van de "tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009". Deze regeling is in het leven geroepen om de werkgelegenheid te stimuleren. De gemeente hoopt met dit project in aanmerking te komen voor de tweede tranche die het Rijk uitgeeft om de vertraging die het project heeft opgelopen vlot te trekken.

Geplaatst: 27 november 2009.

27 november 2009