Ministerie van Economische Zaken

Telecombedrijven delen meer informatie om storingen te voorkomen

27 november 2009 | nieuwsbericht | Telecom en consument

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken sprak vanmorgen met alle telecom operators over de storingen van vorige week bij Vodafone en KPN. Heemskerk liet zich bijpraten door de vertegenwoordigers van de verschillende bedrijven.

Heemskerk en de sector constateerden dat er zich geen ernstige voorvallen hebben voorgedaan als gevolg van de storingen. Om soortgelijke vervelende situaties in de toekomst voor de consument echter te voorkomen spraken ze af dat er tussen de bedrijven onderling meer (technische) informatie zal worden gedeeld over dit soort situaties en hoe die te voorkomen. Ook moet het onderwerp blijvend meer aandacht krijgen. Ten aanzien van het delen van netwerken -een suggestie die werd opgebracht tijdens de storing- werd door alle betrokkenen geconcludeerd dat dat de nodige risico's met zich meebrengt (o.a. risico van congestie). Het ligt in eerste instantie dan ook niet voor de hand. Wel wordt er in het vervolgtraject nog verder naar gekeken in geval van hele specifieke situaties. Volgens de sector kenmerkt Nederland zich internationaal gezien door zeer weinig storingen en incidenten.

Duidelijk werd dat met name de grote storing bij Vodafone een uniek karakter had. Een zeldzame combinatie van het uitvallen van één van de vier netwerkknooppunten van Vodafone en het om onvoorzienbare redenen niet in werking treden van het back-up systeem, vormde de oorzaak van de storing. Om herhaling te voorkomen bewaakt Vodafone de verkeersknooppunten nu intensiever en heeft Vodafone zijn procedures aangepast waardoor ze mogelijke problemen eerder kunnen signaleren.

Tijdens het reeds geplande werkbezoek van staatssecretaris Heemskerk aan Vodafone op 14 december zal dit onderwerp ook nog aan de orde komen.

Meer informatie:

Journalisten kunnen bij vragen contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Economische Zaken, telefoon: 070-3796464, email: e.v.vanscherrenburg@minez.nl