Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 27 november 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het toekennen van facultatieve subsidies aan praktijkcentra actief in de voorlichting en ontwikkeling van land- en tuinbouw. De wijziging vereenvoudigt het besluit door de afwijking van de 75%- regel te schrappen. Dit betekent dat alle centra verplicht zijn een eigen bijdrage te genereren van ten minste 75% van het subsidiebedrag, en dat afwijkingen niet worden toegestaan. Daarnaast wordt een eventuele provinciale bijdrage maar voor de helft in aanmerking genomen van de vereiste eigen bijdrage. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Sinds 2001 bestaat Europese regelgeving om genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de markt te brengen. Landbouwers moeten de landbouwgewassen van hun keuze kunnen verbouwen, of dat nu genetisch gemodificeerde, conventionele of biologische gewassen zijn. Co-existentieregels moeten deze keuzevrijheid verzekeren en economische schade vermijden. De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de algemene maatregelen vaststelt voor de co-existentie van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele gewassen en biologische gewassen. Tegelijk keurt ze principieel het besluit goed dat de specifieke maatregelen vaststelt voor de co-existentie van maïsgewassen. Beide besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, de SERV, de Minaraad en de Permanente Werkgroep ICLB.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 2 miljoen euro toe aan het Ministerie van Volksgezondheid van Mozambique (MISAU), als bijdrage voor het gemeenschappelijk sectorfonds voor de gezondheidssector PROSAUDE II.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 980.000 euro toe aan de United Nations World Food Program (WFP) voor het Purchase for Progress-project in Mozambique. Door de WFP meer granen en bonen direct te laten aankopen van kleine boeren en handelaars, wil dat project hun productiecapaciteit doen stijgen, om zo het inkomen van de begunstigden van het project te verbeteren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Verdrag van Tampere over de levering van communicatievoorzieningen tijdens rampen en noodhulpoperaties. Op die manier wordt er naar gestreefd om dankzij snelle en efficiënte uitwisseling van informatie het verlies aan mensenlevens, het menselijk lijden en de schade aan eigendommen en leefomgeving die veroorzaakt zijn door rampen, te beperken. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Het IWT (Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen) is momenteel nog steeds een VOI (Vlaamse Openbare Instelling). In afwachting van de omvorming tot een publiekrechterlijke EVA (Extern Verzelfstandigd Agentschap) moeten een aantal personeelsaspecten worden geregeld via een aangepast instellingsspecifiek besluit. Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering daarom definitief het besluit goed dat de regeling van de rechtspositie van het personeel van het IWT vaststelt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Het ontwerp van ministerieel besluit tot aanneming van het bestek van het rollend materieel voor het gebruik van rijpaden legt de voorwaarden vast om de toelating te bekomen om rollend materieel in gebruik te nemen voor verkeer op de Belgische spoorwegen. De Vlaamse Regering stemt in met dit ontwerp van ministerieel besluit, op voorwaarde dat een aantal tekstuele aanpassingen worden doorgevoerd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het project 'Realisatie van de Kempense Noord-Zuidverbinding' (NZK) hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het beoordelingsverslag 'Selectie Kandidaat Financiers NZK' en aan het voorgestelde Bestek Financiers.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van selectiedossier voor de luchthaven Antwerpen goed. Het selectiedossier vormt de eerste stap in de overgang naar een nieuwe beheersvorm voor de luchthaven Antwerpen, naar analogie met de luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem. Het selectiedossier zal toelaten te peilen naar de interesse op de internationale markt voor de commerciële exploitatie van de infrastructuur.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van het Economisch Netwerk Albertkanaal beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter 'Lanaken'".

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering keurt de amendementen goed op de ontwerpen van decreten met de aanpassing van de middelenbegroting 2009, de middelenbegroting 2010, de aanpassing van de uitgavenbegroting 2009 en de uitgavenbegroting. Ze stemt ook in met het voorstel van antwoord op de vragen van het Rekenhof. De ontwerpen tot amendement, samen met de antwoorden op de opmerkingen van het Rekenhof worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In 2007 keurde de Vlaamse Regering het planprogramma Plateau van Moorsel goed. Het omvat vier inrichtingsprojecten voor landinrichting, waaronder Vlaams stedelijk gebied rond Brussel (VSGB). In dit gebied blijkt na het eindrapport van overlegproces voor de afbakening van de VSGB dat de beek de Woluwe hier een belangrijke rol speelt. De vallei van de Woluwe ligt op het grondgebied van Kraainem, Zaventem en Machelen. Op dit moment maakt enkel het deel op het grondgebied van Kraainem en Zaventem deel uit van het inrichtingsproject. Vanuit de planbegeleidingsgroep, de gemeente Machelen, de provincie Vlaams-Brabant en het waterschap Zenne-Noord wordt voorgesteld om ook het deel van de Woluwevallei op het grondgebied van Machelen op te nemen in het projectgebied van het inrichtingsproject. De Vlaamse Regering wijzigt daarom het planprogramma Plateau van Moorsel in deze zin.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het principieel vastgesteld gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Zeehavengebied Zeebrugge' bevat een reservatiestrook voor de aanleg van de hoofdweg AX tussen de N31 en de A11/N49. Een gebruiksruil langs beide zijden van het deel van de aan te leggen hoofdweg tussen het Leopoldkanaal en het aansluitingscomplex met de A11/N49 zal de impact van de aanleg van de hoofdweg op de externe landbouwstructuren beperken. De Vlaamse Regering beslist om over te gaan tot gebruiksruil op delen van het grondgebied van de gemeente Knokke-Heist en de stad Damme. Ze richt tevens het ruilcomité A11, traject Leopoldkanaal-N49 op.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het project Randstedelijk Gebied Brugge is één van de vier inrichtingsprojecten van het planprogramma Brugse Veldzone. Het inrichtingsproject omvat ook het inrichtingsplan Groene fietsgordel Brugge, waarvan een aantal maatregelen gesitueerd zijn op gronden die gelegen zijn in woongebied of woonuitbreidingsgebied. Volgens het decreet over landinrichting kan landinrichting op deze gronden enkel wanneer de Vlaamse Regering deze gronden onderwerpt aan landinrichting voor zover dat onmisbaar is voor de uitvoering van een landinrichtingsplan. De Vlaamse Regering beslist daarom delen van het grondgebied van de stad Brugge aan landinrichting te onderwerpen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege 'de Merode: prinsheerlijk platteland' is een inrichtingsproject landinrichting dat delen van het grondgebied van de stad Geel en de gemeenten Herselt, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo omvat. Het inrichtingsplan Beeltjens-Kwarekken voorziet in de ontwikkeling van twee instappunten in Westerlo. Deze zijn gedeeltelijk gesitueerd op gronden die gelegen zijn in woongebied. Volgens het decreet over landinrichting kan de Vlaamse Regering gronden aan landinrichting onderwerpen voor zover dat onmisbaar is voor de uitvoering van een landinrichtingsplan. De Vlaamse Regering beslist daarom delen van het grondgebied van de gemeente Westerlo te onderwerpen aan landinrichting.