Watersportverbond - KNWV

Nederlanders in de race voor brons tijdens Dart WK

vrijdag 27 november 2009

Tijdens de het WK Dart 18 op Aruba zijn de gouden en zilveren
medailles inmiddels verdeeld. Het gevecht om de bronzen is echter nog volop gaande, met twee Nederlandse kanshebbers. De broers Pols wonnen de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2009.

Catamarans op het Arubaanse strand tijdens het WK Dart 18 Op donderdag 26 november pakten de Fransen Emmanuel Dodé en Fred Moreau de Dart 18 wereldtitel 2009 met nog één race te gaan. Ze zijn de welverdiende wereldkampioenen met zeven paaltjes en twee tweede plekken. "Niemand heeft ooit het WK Dart 18 tweemaal achter elkaar gewonnen, dus dat was mijn doel voor dit jaar", aldus een uitgelaten Dodé.

Het Britse duo David Lloyd en Joanna Jones-Pierce nemen de zilveren medaille mee naar huis.

Wedstrijdveld Dart 18 WK 2009 Twee Oranjeteams in de race voor brons De top twee plekken zijn dus vergeven, maar de derde podiumplaats is nog beschikbaar voor vier teams, waaronder twee Nederlandse.

Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen (NED) zetten vandaag in de wedstrijden een sterke serie van 3-2-6 neer. Daarmee staat ze op de vijfde plaats met zicht op brons. Hun landgenoten Ruud Goudriaan en Bart Damen nemen de vierde plek in.

Van Gorp: "Ik had van te voren gehoopt dat we het hier goed zouden doen, maar dit had ik niet durven dromen. Brons zou echt fantastisch zijn."

Aruba Heineken Catamaran Regatta
"We hadden vanmiddag een race in een race", verklaarde Xander Pols vanonder zijn palmboom op het Arubaanse strand. Hij en zijn broer Marc Pols zetten dit jaar onbedreigd de Aruba Heineken Catamaran Regatta op hun naam. Ze wonnen met hun F18 Nacra Infusion elke race en vrijwel altijd met een grote voorsprong. Dus verzon het duo een andere competitie. Xander Pols: "We zeiden tegen Klaus Rocholl en Christian Goecke: 'Vergeet de handicapberekening. We gaan het op het water uitvechten.' Dat zetten ze op scherp." De Duitse Tornado ging
vervolgens tegelijk met de Nederlandse F18 door de gate.

WK dart 18 op aruba Marc Pols: "We lagen lang naast elkaar en zij gingen ons een paar keer voorbij. Bij de finish zaten ze maar ongeveer twintig seconden achter ons. Dat was erg leuk."

Moret en Smissaert wisten zich na de uitgevallen races van gisteren weer naar de tweede plek te zeilen. Leo Ambtman en Maarten Kroon zakten naar de derde positie.

Dart 18 Worlds 2009 - Top vijf na 9 races en een aftrek:

1. FRA - Emmanuel Dodé & Fred Moreau, 9 punten

2. GBR - David Lloyd & Joanna Jones-Pierce, 20 punten

3. GER - Matthias Huber & Dominik Volke, 30 punten

4. NED - Ruud Goudriaan & Bart Damen, 37 punten

5. NED - Nicolette van Gorp & Ruud van Gisbergen, 45 punten

Top drie Aruba Heineken Catamaran Regatta na 9 races en een aftrek:
1. NED - Xander & Mark Pols, 7 punten

2. NED - John Moret & Paul Smissaert, 18 punten

3. NED - Leo Ambtman & Maarten Kroon, 23,5 punten

Kijk voor informatie op:

* Watersportverbond.tv - voor beelden van de wedstrijden, kijk onder 'Zeilen'

* Arubaregatta.com

* Dartworlds2009.comÂ