Politie Limburg-Noord

Politie vangt woninginbrekers digitaal

Venray, 27-11-2009 o De politie Limburg-Noord is in november 2009 gestart met Automatische Number Plate Recognition (ANPR automatische nummerplaat herkenning) binnen het district Venray. Dit is een van de dertien acties van het anti-woninginbrakenproject Waak voor Inbraak.

Het ANPR-systeem bestaat uit een ingebouwde camera in een politieauto die kentekens van weggebruikers scant en controleert met behulp van gegevens uit diverse databanken. Hierbij is het mogelijk om een koppeling te leggen naar verdachten van woninginbraken.

ANPR wordt via busbeletteringen en posters onder de aandacht gebracht.Het ANPR-systeem is ingebouwd in een opvallende politieauto. De camera scant de kentekenplaten van alle voorbijrijdende autos en vergelijkt ze met een database op cd. Die cd bevat een miljoen kentekens waarmee iets bijzonders aan de hand is. De politie kan met deze informatie onder andere zien op welke naam de auto staat geregistreerd, of de bestuurder nog onbetaalde boetes heeft openstaan en of de auto is gestolen. Ook bij de politie bekende verdachten van woninginbraken staan in het systeem. Komt het gescande kenteken voor in het systeembestand dan verschijnt een melding op het beeldscherm. De auto met het herkende kenteken wordt vervolgens door de politie opgevangen. Het ANPR-systeem maakt het mogelijk veel sneller en op grotere schaal onregelmatigheden op te sporen en bijvoorbeeld gestolen autos te identificeren.

Project Waak voor Inbraak
Gezamenlijk het aantal woninginbraken terugdringen. Dat is wat de zeven gemeenten in het politiedistrict Venray samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de woningbouwcorporaties Wonen Venray, Wonen Horst, Destion, Mooiland Maasland, de Rabobank, Interpolis, vertegenwoordigers uit de bouwwereld en de Provincie Limburg willen bereiken met het project 'Waak voor Inbraak'. De doelstelling van het project is het aantal woninginbraken in 2008 niet verder te doen stijgen ten opzichte van 2006 en in 2009 met 30% terug te dringen. Er is een actieplan samengesteld bestaande uit dertien acties om deze doelstellingen te gaan realiseren. Voor meer informatie kijk op www.waakvoorinbraak.nl.