Politie Limburg-Noord

Verkeersveiligheidsproject in Ottersum

Ottersum, 17-11-2009 o De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Brink hebben maandag 16 november op de Sint Janstraat en de Ottersumseweg weggebruikers aangesproken op hun verkeersgedrag.

Ook overhandigden ze de overtreders van de verkeersregels als symbool een gele kaart. Het project moet leiden tot een veiliger verkeersgevoel van de bewoners en weggebruikers. VHT project OttersumHet Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV), onderdeel van het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Limburg-Noord is bezig de verkeersonveiligheid op de St.Janstraat en Ottersumseweg aan te pakken.

De kinderen vergezelden de agenten op 16 november, de eerste dag van het project.

De officiële start van het project werd verzorgd door wethouder A.Jansen van de gemeente Gennep. Hij bood aan direkteur Leijsen van basisschool De Brink een Schoolpleinpakket van Veilig Verkeer Nederland aan. Hiermee kunnen de leerlingen op speelse wijze kennis van en over het verkeer opdoen. Schoolkinderen, leerkrachten, ouders en aanwonenden waren aanwezig om het project te ondersteunen. De kinderen van de groepen 7 en 8 kregen in groepjes de gelegenheid om samen met de verkeersassistenten van het Verkeershandhavingsteam de snelheid van passerende voertuigen te meten. Alle overtreders kregen deze dag een gele kaart als waarschuwing.

De politie houdt de komende tijd alle passanten op de St.Janstraat en Ottersumseweg staande om de boodschap van het project over te brengen. Overtreders van de snelheid krijgen de eerste twee dagen een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. Later in de week gaat de politie onverbiddelijk over tot verbaliseren.

De eerste resultaten van een bewonersenquête in de St. Janstraat en Ottersumseweg toonden aan dat 61% van de bewoners langs beide straten het verkeer op deze wegen niet als veilig ervaart. Ook geeft 39% van de bewoners aan zich niet veilig te voelen bij het oversteken van deze weg. Daarom is het TSV op maandag 16 november met een handhavingsproject gestart.

Het team treedt vanaf 16 november na enkele dagen gewaarschuwd te hebben, gedurende een half jaar in zeswekelijkse fases handhavend op. Tussenmetingen van het verkeer moeten de effecten van de handhaving aantonen, waarna de werkwijze kan worden aangepast. Om de weggebruikers extra te attenderen om zich aan de snelheid te houden zijn mottoborden geplaatst.