Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z22665

Vragen van de leden Zijlstra en Blok (beiden VVD) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de toelating van het Alternatief Voor Vakbond tot cao-onderhandelingen. (Ingezonden 26 november 2009)


1
Kunt u aangeven volgens welke methode vakbonden dienen aan te tonen dat zij in voldoende mate de belangen van hun achterban vertegenwoordigen? 1)


2
Kunt u aangeven hoe in een ledenaantal representativiteitfactoren als verdeling in leeftijd, opleidingsniveau en andere verwerkt kunnen zijn?


3
Deelt u de mening dat bij de bepaling van de representativiteit van het totaal aan vakbonden, dat deelneemt aan cao-onderhandelingen naast het ledental in de beroepssector waar de onderhandelingen betrekking op hebben, ook andere factoren meegewogen zouden moeten worden, zoals bijvoorbeeld verdeling in leeftijd, om zo een evenwichtig mogelijk beeld te krijgen? Zo ja, hoe denkt u zorg te dragen dat in de toekomst deze verdeling meeweegt in de invloed tijdens cao-onderhandelingen die gebaseerd is op representativiteit? Zo nee, waarom niet?


4
Vindt u dat het Alternatief Voor Vakbond onvoldoende in staat is aan te tonen dat zij de belangen behartigt van en representatief is voor haar eigen achterban? Zo ja, kunt u een ondergrens aangeven waaraan vakbonden dienen te voldoen?


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010, nr. 71