Gemeente Valkenswaard

verkoopvoorwaarden starterswoningen Biestven in Borkel

Verruiming verkoopvoorwaarden starterswoningen Biestven in Borkel

In de prestatieafspraken 2007- 2010 tussen Woningbelang en de gemeente is voor het project Biestven in Borkel afgesproken dat Woningbelang daar tien starterskoopwoningen realiseert.

In oktober 2009 heeft Woningbelang deze woningen te koop aangeboden met het onderstaande profiel: Een starter is een (niet zelfstandig wonende) jongere (18 - 35 jaar) die actief op zoek is naar huisvesting in Valkenswaard en die geen woning leeg achterlaat dan wel een woning van Woningbelang achterlaat.

Reacties
Op de advertentie van Woningbelang zijn in totaal 50 reacties ontvangen, waarvan er 24 voldeden aan het eerder genoemde profiel van de starter. De kandidaten zijn afkomstig uit Borkel, Valkenswaard, regio (SRE-gemeenten) en buiten de regio. Uiteindelijk hebben slechts twee kandidaten een koop-/aannemingsovereenkomst gesloten met Woningbelang. De overige kandidaten kregen of de financiering niet geregeld, of wilden liever huren, of hebben een voorkeur voor een starterswoning in Valkenswaard. Op basis van het aantal reacties en het uiteindelijke verkoopresultaat is de navolgende conclusie getrokken:

· Er zijn onvoldoende kandidaten met het afgesproken startersprofiel die in Borkel & Schaft een starterswoning willen of kunnen kopen;

· Gelet op de reacties zijn ook anderen dan de benoemde doelgroep, geïnteresseerd in het kopen van een woning onder koopgarant;

· Om het doel van een levensvatbaar Borkel te bereiken is het van belang de woningen te koop aan te bieden aan een bredere doelgroep. Dit kan in de volgende volgorde:

1. Woningzoekenden in de leeftijd van 18 - 35 jaar
2. Woningzoekenden in de leeftijd van 36 - 45 jaar
3. Woningzoekenden ouder dan 45 jaar.

Na overleg met de Dorpsraad van Borkel en Schaft en Woningbelang heeft het college op dinsdag 24 november jl. besloten om de verkoopvoorwaarden -om in aanmerking te komen voor een starterswoning- te veranderen in: Kandidaten hebben de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar, waarbij kandidaten uit Borkel de eerste voorkeur krijgen, kandidaten uit Valkenswaard de tweede voorkeur, uit de regio de derde voorkeur en buiten de regio de vierde.

Woningbelang
Op korte termijn zal Woningbelang de nog niet benaderde kandidaten polsen of zij interesse hebben voor een starterswoning en zullen zij nogmaals in de (plaatselijke) pers een advertentie plaatsen om onder de verruimde verkoopvoorwaarden de starterswoningen te koop aan te bieden.