Groen!

Meer ambitie voor Kopenhagen

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid), Bart Staes (Europese fractie) op 27 november 2009 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

Vandaag, vrijdag 27 november, vond in het Vlaams parlement de Ronde Tafel Kopenhagen van Groen! plaats. Verschillende sprekers kwamen aan bod met allen dezelfde boodschap: Meer ambitie is hoognodig. Groen! maakte van deze gelegenheid nog eens gebruik om België en Vlaanderen op te roepen tegen 2020 de CO2-uitstoot met 40% te doen dalen en 1 miljard bovenop het budget voor Ontwikkelingssamenwerking vrij te maken om derdewereldlanden te helpen in hun aanpak van de klimaatverandering. Bovendien moet België in Kopenhagen aandringen op een ambitieus en bindend akkoord en zich ook op vlak van milieu voorbereiden om van haar Europees voorzitterschap een succes te maken.

Verschillende spreker hebben vandaag vanuit hun invalshoek de klimaatproblematiek besproken. VUB-klimatoloog Philippe Huybrechts heeft aangetoond dat de toestand van ons klimaat zelfs nog ernstiger is dan blijkt uit het laatste IPCC-rapport. Klimaatexpert Peter Tom Jones heeft uitgelegd hoe we best een duurzame transitie in gang kunnen zetten en zo een volwaardig Kopenhagen protocol kunnen omzetten. Sam Van de Plas (WWF) behandelde de impact op de biodiversiteit en Bogdan Vandenberghe (11.11.11) stelde dat het klimaatprobleem vooral een Noord-Zuidprobleem is.

Federaal parlementslid Tinne Van der Straeten en organisator van deze Rondetafel Kopenhagen hoopt dat deze Rondetafel ertoe kan bijdragen de nieuwbakken Belgische regering te stimuleren om daadwerkelijk hard te onderhandelen voor een bindend akkoord in Kopenhagen. Gisteren werd er in het federaal parlement een voorstel van resolutie mede opgesteld door Tinne Van der Straeten unaniem goedgekeurd naar aanleiding van de klimaattop in Kopenhagen Zij legt uit: "Het parlement heeft een belangrijke voorzet gegeven. Het is nu aan de federale regering om de bal binnen te koppen."

Bart Staes zorgde er mee voor dat een soortgelijke resolutie werd aangenomen in het Europees Parlement. " België neemt binnenkort het Europees voorzitterschap waar. Dat is een unieke kans om Europa op vlak van klimaat wereldwijde koploper te maken en zo de andere grootmachten zoals de VS en China aan te sporen ook bindende klimaatakkoorden te sluiten," aldus Bart Staes.

Tinne Van der Straeten en Bart Staes herhaalden nog eens de twee centrale eisen van de Groenen wereldwijd :


-Rijke industrielanden als België moeten een reductie van 40% tegen 2020 goedkeuren,

-De industrielanden moeten minstens 100 miljard euro vrij maken voor klimaatsteun aan het Zuiden bovenop het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Voor België is dat minimum 1 miljard euro.

"België als Europees voorzitter heeft volgend jaar een unieke kans om Europa tot koploper te maken op vlak van klimaataanpak, en zo een voorbeeld te stellen voor andere grootmachten," besluiten Tinne Van der Straeten en Bart Staes.

Klik hier voor het groene Kopenhagen-protocol

Klik hier voor de federale klimaatwet

Klik hier voor de presentatie van Peter Tom Jones over duurzame transitie

Klik hier voor de presentatie van Sam van de Putte van WWF

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
Bart Staes

Lijsttrekker Europa
www.bartstaes.eu