Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Datum 27 november 2009
Betreft Budget Nederlands televisiedrama

Geachte heer Van den Steenhoven,

In uw brief van 22 juni uitte u uw bezorgdheid over de subsidiering van ontwikkeling en vervaardiging van hoogwaardig Nederlands televisiedrama. U verzocht mij de toegezegde extra middelen te herbevestigen en inzicht te geven in de aanwending van de (extra) bestedingen aan hoogwaardig drama in de jaren 2008 en 2009 door de omroepen. Met excuus voor de vertraging beantwoord ik uw brief.

Over het extra beschikbaar gestelde budget kan ik u het volgende melden. In uw brief spreekt u over een extra budget van 50 miljoen euro voor de ontwikkeling en vervaardiging van hoogwaardig Nederlands televisiedrama. Het bedrag van 50 miljoen dat in 2008 aan het budget publieke omroep is toegevoegd, is echter niet exclusief voor Nederlands televisiedrama bedoeld, maar voor de landelijke publieke omroep als geheel.

In uw brief haalt u mijn uitspraken aan dat ik waarde hecht aan de ontwikkeling, productie en uitzending van film en televisiedrama door de NPO. Graag wil ik dit nogmaals onderstrepen. De productiekosten van Nederlands drama voor een breed publiek zijn echter hoog.

In de prestatieovereenkomst die ik met de publieke omroep voor de periode 2008-2010 heb gesloten, heb ik met de NPO afgesproken dat in 2008 een substantiële verhoging van het budget Nederlands drama wordt gerealiseerd ten opzichte van het niveau in 2007. Concreet betekent dit dat in 2008 een extra investering is gedaan van 7 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande jaar. In de prestatieovereenkomst 2008-2010 zijn afspraken gemaakt voor verdere verhoging van het dramabudget met 8 miljoen tot een totaal van 15 miljoen meer budget in 2011 ten opzichte van 2007. Deze afspraak is gekoppeld aan de destijds voorziene budgetverhoging voor de publieke omroep met 50 miljoen in 2011.

In het kader van de bezuinigingen heeft het kabinet op Prinsjesdag besloten vanaf 2011 25 miljoen te reserveren om de rijksomroepbijdrage te verhogen. De definitieve bestemming van deze middelen is nog niet vastgesteld. Wel is in de OCW begroting 2010 vermeld dat dit geld bestemd is voor het dekken van a
na 1 van 4 Pagi





tekorten die worden verwacht door de stijgende kosten voor de reguliere activiteiten en het realiseren van ambities op het gebied van expressie en cultuur

(waaronder drama) en het bereik van jongeren en kinderen. Ik kan echter niet MLB/173421

uitsluiten dat de volledige verhoging van het dramabudget tot 15 miljoen in 2011 mogelijk niet meer gehaald wordt. De publieke omroep dient in maart 2010

het concessiebeleidsplan in. Dit plan vormt de basis voor de prestatieafspraken voor de periode 2010-2015. Bij de mediabegroting 2011 volgend jaar is definitief duidelijkheid welke middelen beschikbaar komen voor drama.

Zoals de situatie zich nu laat aanzien zal het dramabudget voor 2009 ongeveer gelijk zijn aan het budget voor 2008. De NPO heeft in de meerjarenbegroting 2010 aangegeven dat de investeringen in drama, film en kunstdocumentaires in 2010 worden gecontinueerd. Op het gebied van drama wordt in 2010 aanzienlijk geïnvesteerd in een brede mix van fictievormen. Ook is er binnen het budget voor programmavernieuwing ruimte voor ontwikkeling en pilots van nieuw Nederlands drama. Verder schrijft de NPO dat de afspraken die met betrekking tot drama in de Prestatieovereenkomst zijn gemaakt ook in 2010 ruimschoots worden gerealiseerd. De groei van het dramabudget na 2010 hangt af van de toekenning van extra budget in 2011.

Wat betreft de aanwending van de bestedingen aan drama in de jaren 2008 en 2009 kan ik u alleen inzicht geven in de cijfers van de NPO voor 2008. Deze treft u in de bijlage. De cijfers voor 2009 zijn nog niet vastgesteld.

Tot slot wil ik u graag ook wijzen op het Deltaplan Talent, waarin verschillende fondsen en publieke omroepen budget vrijmaken en zich inzetten voor het ontwikkelen van aanstormend en bewezen talent op het terrein van film- en televisieproductie. Voor verdere informatie zie de website van het Film Fonds, www.filmfonds.nl.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd over het budget van de landelijke publieke omroep met betrekking tot Nederlands drama.

Hoogachtend,

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Pagina 2 van 4





Drama 2008 Onze referentie In 2008 is ruim 250 uur nieuw Nederlands drama uitgezonden. Nieuwe MLB/173421

dramaseries en comedyseries waren En we gaan nog niet naar huis, Deadline, Het

Schnitzelparadijs, Moes en Roes. Ook waren er nieuwe reeksen te zien van bestaande titels als Keyzer en De Boer Advocaten, Flikken Maastricht, Klein Holland en Spoorloos Verdwenen. Daarnaast werden de series One Night Stand en Kort gecontinueerd. Van ONM werden in 2008 175 afleveringen geprogrammeerd. Op het gebied van jeugddrama kwamen de nieuwe titels Sterke Verhalen uit Zoutvloed en Snuf de Hond uit. Ook werden nieuwe reeksen van Tita Tovenaar en het `Sinterklaasjournaal' uitgezonden. De dagelijkse jeugdserie SpangaS ging in september zijn tweede seizoen in. In 2008 zijn er in totaal 130 afleveringen van SpangaS uitgezonden.

Drama 2009
In 2009 is ruim 250 uur nieuw Nederlands drama voor uitzending gepland. Nieuwe drama- en comedyseries in 2009 zijn onder andere Juliana, Suzanne en de mannen, Gebak van Krul, en Sorry Minister. Ook zijn er dit jaar nieuwe reeksen van `t Vrije Schaep, Vuurzee, Flikken Maastricht, One Night Stand en Kort geprogrammeerd.
Nieuw uitgezonden jeugddrama in 2009 is 2012 Het jaar Nul en 13 in de oorlog. Ook zijn er nieuwe reeksen van onder andere Ik ben Willem, Kind en kleur, Abi en Tita Tovenaar. In 2009 zijn opnieuw 130 afleveringen van SpangaS gepland voor uitzending.

Drama 2010
Ook voor 2010 is de verwachting dat het aantal uren nieuw Nederlands drama zal uitkomen op ruim 250 uur. Nieuwe series die in de planning staan voor 2010 zijn onder andere Bernard, schavuit van Oranje, Bloedverwanten, Annie, Droomland, De Troon en Kogelvrij.
Ook is voorgenomen de eerder uitgezonden drama's Deadline, Kinderen geen bezwaar, We gaan nog niet naar huis en Flikken Maastricht in 2010 te vervolgen. Bovendien is er een voorgenomen besluit om de dagelijkse serie ONM in mei 2010 te beëindigen. Het budget van ONM voor het najaar van 2010 en 2011 wordt geheel geherinvesteerd in andere Nederlandse dramaproducties. Voor 2010 is nieuw jeugddrama gepland. Het gaat om de serie Docklands en een nieuw jeugdserie voor de zaterdagavond. Ook staan nieuwe afleveringen van Tita Tovenaar, SpangaS en het Sinterklaasjournaal voor 2010 op de planning voor uitzending.

Pagina 3 van 4





Dramabudgetten NPO 2007-2008

Onze referentie MLB/173421

In 2007 is in totaal 32.245.852 besteed aan Nederlands drama. In 2008 was het

40.772.667 (op basis van toegekende budgetten uit Geld-op-schema (GOS)). Hierin worden de volgende budgetten niet meegerekend: > Bijdragen door derden (Mediafonds, etc.)
> Eventueel in magazineprogramma's geproduceerd Nederlands drama, zoals Villa Achterwerk en KRO's Kindertijd (beide titels ontvangen een totaalbudget). > De NOS, Educom en de 2.42-omroepen zijn in het budget uitgesloten, omdat zij niet aan het Geld-op-schema deelnemen.

Het genre Nederlands drama omvat:
a. Nederlands drama en comedy (series en singles) b. Jeugddrama
c. Educatief jeugddrama
d. Nederlandse speelfilms
e. Regio en overig drama
f. Nederlandstalig drama (Vlaams)
g. Herhalingen van drama waaraan kosten zijn verbonden (ondermeer herhalingsrechten)
h. Drama-ontwikkeling
In deze verantwoording over de stijging van de investering in Nederlands drama wordt het aandeel educatief jeugddrama, Nederlandse speelfilms en Nederlandstalig (Vlaams) drama buiten beschouwing gelaten.

Pagina 4 van 4