Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kabinet investeert 48 miljoen in Westflank Haarlemmermeer

Nieuwsbericht | 27-11-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Gerda Verburg 48 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Westflank Haarlemmermeer. Met deze rijksbijdrage is een belangrijke mijlpaal bereikt om verder te gaan met de toekomstplannen die er liggen voor het gebied. Alle projecten uit het Nota Ruimte budget hebben nu een bijdrage van het Rijk gekregen. Dat is twee jaar eerder dan gepland. Met de versnelde toekenning levert het kabinet een bijdrage aan het bestrijden van de economische crisis.

In het project Westflank van de Haarlemmermeer worden meerdere rijksdoelen gerealiseerd. De bedoeling is om 10.000 woningen in verschillende woonmilieus te bouwen, een duurzaam waterbeheersysteem te ontwikkelen, een forse groen- en recreatieopgave te realiseren en het gebied aan te sluiten op een netwerk voor hoogwaardig openbaar vervoer. Dat versterkt het internationale vestigingsklimaat.

De Rijksbijdrage richt zich vooral op de groene en blauwe functies in het gebied; water, groen, recreatie. In totaal gaat het om een in dit deel van de Randstad broodnodig recreatiegebied van 900 hectare. De Westflank krijgt een hoogwaardige en klimaatbestendige inrichting. Zo wordt geïnvesteerd in een klimaatbestendig waterbeheersysteem. Dit schept tegelijkertijd kansen voor woningbouw aan het water. Recreatie en landschap, woningbouw en de berging van water gaan hand in hand in dit Randstad Urgent project.

Nota Ruimtebudget

Met de toekenning van 48 miljoen euro aan de Westflank Haarlemmermeer is het Nota Ruimtebudget volledig belegd. In totaal hebben 23 projecten een Nota Ruimte-bijdrage gekregen. LNV heeft 6 van de 23 projecten getrokken en was bij het merendeel van de andere projecten nauw betrokken. De 6 LNV-projecten zijn:

* Greenports West Nederland

* Greenport Venlo / Klavertje

* Nieuwe Hollandse Waterlinie

* Westelijke Veenweiden

* Mooi en Vitaal Delfland

* Westflank Haarlemmermeer

Al met al betekenen de Nota Ruimte-middelen een forse extra impuls voor de beleidsterreinen van LNV. Het Nota Ruimte-traject leert dat groen gebaat is bij een integrale aanpak en dat extra kwaliteit met name vormt krijgt in groene en blauwe investeringen en recreatie.