Ministerie van Justitie

Extra aanpak transportcriminaliteit Minister wil landelijk officier van justitie tegen transportcriminaliteit

Nieuwsbericht | 27-11-2009

Minister Hirsch Ballin wil een landelijk officier van justitie voor de bestrijding van transportcriminaliteit. Hij heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven het aanstellen van een speciale officier van justitie nader te onderzoeken. De transportsector heeft jaarlijks naar schatting 350 miljoen euro schade door ladingdiefstallen. In veel gevallen is er sprake van georganiseerde misdaad. De transportsector reageerde verheugd op de maatregel.

De landelijk officier gaat optreden als centrale functionaris voor het onderwerp transportcriminaliteit voor het Openbaar Ministerie, de politie, de transportsector en verzekeraars. De landelijk officier zal ook coördinerend optreden in die gevallen waarin grensoverschrijdende criminaliteit in nauwe samenwerking met andere landen dient te worden bestreden. Zowel binnen de transportsector als binnen Justitie bestaat behoefte aan een betere uitwisseling van informatie, om zodoende een beter zicht te krijgen op de omvang, vorm en landelijke spreiding van transportcriminaliteit.

Met de inzet van een landelijk officier is er voor politie, het Openbaar Ministerie, de transportsector en verzekeraars één aanspreekpunt voor transportcriminaliteit. Dit moet leiden tot gerichter inzet bij de opsporing en vervolging. Ladingdiefstal kent bredere dimensies dan een simpele diefstal of een eenvoudig geval van vandalisme. Vaak zijn er criminele netwerken in het geding en is sprake van georganiseerde misdaad. Door een goede uitwisseling van informatie tussen de verschillende opsporings- en vervolgingsinstanties in binnen- en buitenland komen deze verbanden beter in beeld.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer: TransportcriminaliteitBrief / circulaire / beleidsregels | 27-11-2009 | pdf-document, 40 KB
Zie het origineel