Senternovem

27-11-2009 | Taskforce Verlichting onderzoekt de toepassing van LED in de Openbare Verlichting

De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) van de Taksforce Verlichting kondigt nader onderzoek naar de toepassing van led-verlichting in openbare verlichting aan. Aanleiding is het onlangs verschenen RIVM-rapport "Leds of conventionele openbare verlichting?"

Openbare verlichting met energie-efficiënte leds kan helpen om het energieverbruik in Nederland te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, waarin het gebruik van leds binnen de bebouwde kom - door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) - is vergeleken met conventionele lichtbronnen (compacte fluorescentie- en hogedruknatriumdamplampen).

Uit de LCA komt verder naar voren dat de efficiëntie van leds nog aanzienlijk kan verbeteren als er meer rekening wordt gehouden met de kleurgevoeligheid van het oog. Bij daglicht is het oog namelijk optimaal gevoelig voor fotopisch licht (groen en geel) en in het donker meer voor mesopisch licht (groen en blauw). Aangezien van mesopisch licht minder nodig is voor voldoende zicht in het donker, is het energiezuiniger. De keerzijde is dat mensen deze lichtkleur niet altijd als prettig ervaren. Daarnaast vergt wisseling van het hogere, fotopische lichtniveau naar het lagere, mesopische een relatief lange adaptietijd van het oog, waardoor de toepassingsmogelijkheid zou worden beperkt. Nader onderzoek naar de invloed van mesopisch licht is noodzakelijk. Zeker omdat deze factor in de huidige richtlijnen voor openbare verlichting nog geen rol speelt.

Een andere belangrijke constatering is dat de vastgestelde energiebesparing bij toepassing van leds in de openbare verlichting sterk afhankelijk is van de toegepaste systemen. Er is dan ook dringend behoefte aan een aanzet tot een kwaliteitskeurmerk voor led-systemen (inclusief armaturen) voor de openbare verlichting. Daarbij moeten ook de grote verschillen in de gepubliceerde levensduur worden betrokken. Een en ander moet leiden tot een goedwerkend systeem voor labeling.

De Projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting is van mening dat nader onderzoek naar toepassing van led-verlichting noodzakelijk is. Het Ministerie van VROM stimuleert deze ontwikkeling en ondersteunt de conclusies van de Projectgroep. De betreffende onderzoeken worden opgestart en aan een systeem voor labeling wordt inmiddels gewerkt.
Wijzigingsdatum | 27-11-2009