Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 27 november 2009
Betreft Lijst van vragen

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het Kamerlid Bosma (PVV) van uw Kamer inzake censuur in het voortgezet onderwijs.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z20564.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 2 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bosma (PVV) van Datum de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris van Onderwijs,

Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 5 november 009 kenmerk 2009Z20564). Onze referentie VO/BVB/168493

Vraag:

1. Bent u bekend met het artikel `Almere College: zoeken op Wilders verboden'?

Antwoord:
Ja, ik ben bekend met dit bericht op Geenstijl.nl. Naar aanleiding van uw vragen is er navraag gedaan bij het Almere College. Hieruit is mij duidelijk geworden dat het Almere College is overgestapt naar een nieuwe ICT-infrastructuur en daarbij een nieuw internetfilter heeft geïnstalleerd. Met dit filter kunnen bepaalde velden van sites worden geblokkeerd. Het is mogelijk dat op een site die door het filter wordt geblokkeerd de naam voorkomt van bijvoorbeeld een politicus. Dat betekent dan echter niet dat de site wordt geblokkeerd omdat deze naam erop voorkomt; het heeft te maken met de totale inhoud van zo'n site. De school heeft mij ervan verzekerd dat er geen sprake is van het blokkeren van sites omdat de heer Wilders erop wordt genoemd. Ook heeft de school aangegeven dat iedere site die het onderwijsproces dient voor leerlingen toegankelijk moet zijn.

Vraag:

2. Deelt u de mening dat het categoriseren van artikelen waar de naam van Wilders in voorkomt als zijnde `haat en discriminatie' bijdraagt aan een klimaat van `demonisering'? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 1 is het categoriseren van artikelen of sites waarop de naam van de heer Wilders voorkomt als `haat en discriminatie' hier niet aan de orde.

Vraag:

3. In hoeverre acht u het de taak van voortgezet onderwijsinstellingen om politici te verketteren?

Antwoord:
Vanzelfsprekend is het vestigen van negatieve beelden over politici geen taak van onderwijsinstellingen.

Pagina 2 van 2