Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z22829

Vragen van het lid Langkamp (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over de onrust over de eisen aan gastouders. (Ingezonden 27 november 2009)


1
Wat is uw reactie op het feit dat er veel onrust is over de eisen aan gastouders en dat hierdoor goede, professionele krachten afhaken? 1)


2
Wat gaat u eraan doen dat goede, professionele gastouders afhaken door de overhaaste maatregelen van het kabinet? Hoe gaat u stimuleren dat goede, professionele gastouders voor de sector behouden blijven?


3
Is het volgens u reëel om aan ouders te vragen of hun gastouder voor 1 september a.s. aan de gestelde eisen zal voldoen gezien het feit dat nog niet alle eisen duidelijk zijn, zoals de diploma-eisen?


4
Hoe verklaart u het feit dat het ministerie schat dat 5.000 tot 8.000 gastouders zich volgend jaar zullen proberen te kwalificeren als gastouder, terwijl de MOgroep uitgaat van minimaal 30.000 gastouders die zich willen kwalificeren?


5
Hoeveel is een gastouder gemiddeld kwijt voor een EVC-traject 2) of een volledige scholing als gastouder?


6
Mochten het inderdaad 30.000 gastouders zijn die zich willen kwalificeren, is het dan nog wel haalbaar, gezien het beperkte aantal EVC-trajecten en opleidingsplaatsen, dat al die 30.000 gastouders zich voor 1 september 2010 geschoold hebben?


7
Welke cursusaanbieders zijn wel of niet goedgekeurd door het ministerie? Indien dit nog niet bekend is, wanneer wordt dit wel bekend?


8
Welke bestaande diploma's voldoen momenteel volgens het ministerie aan de eisen? Wanneer dit niet bekend is, wanneer wordt dit wel bekend?


9
Voldoet een diploma MDGO-AW aan de gestelde diploma-eisen voor gastouders? En het HBO diploma N20? Zo nee, waarom voldoen deze diploma's niet?


10
Deelt u de mening van het bestuurslid van de Vereniging van Gastouderbureaus, dat het ministerie de ouders en gastouders veel te lang laat zwemmen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?






11
Bent u bereid, gezien alle onrust en onduidelijkheid over de eisen die aan gastouders gesteld worden, om de overgangstermijn waarop gastouders aan de nieuwe eisen moeten voldoen, te verlengen? Zo nee, waarom niet?


12
Bent u bereid om, zoals de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang voorstelt, een hardheidsclausule in het leven te roepen, die toegepast dient te worden in situaties waarin ouder, noch gastouder, noch gastouderbureau op voorhand hadden kunnen voorzien dat de gastouder eind 2010 niet aan de eisen zou voldoen? Zo nee, waarom niet?


1) Trouw, 23 november 2009: "Onrust over eisen aan gastouder"
2) EVC: Erkenning van Verworven Competenties