Project Gemeente Westland

Krokodil

Gemeente Westland verjaagt Paarse Krokodil

Publicatiedatum: 27-11-2009

De gemeente Westland kijkt tevreden terug op de uitreiking van de prijs voor de meest ondernemersvriendelijke gemeente in het Stadsgewest Haaglanden door MKB Zuid-Holland. De gemeente eindigde dit jaar op de derde plaats en is de 'Paarse Krokodil' kwijt. De Paarse Krokodil wordt jaarlijks uitgereikt aan de minst ondernemersvriendelijke gemeente. Dit jaar heeft Westland volgens het MKB een stuk beter gescoord op de aspecten (de)regulering, toezicht en klantgerichtheid. "Dit is een stap in de goede richting", aldus burgemeester Van der Tak. "We hebben het afgelopen jaar veel tot stand gebracht. Regels zijn vereenvoudigd, het 'meldpunt regelgeving' is in het leven geroepen en we zijn met vele projecten aan de slag gegaan om de dienstverlening te verbeteren. Het komende jaar zullen burgers, bedrijven en instellingen dat opnieuw merken. We streven er naar om een dansende olifant te worden."

De kwaliteit en kwantiteit van gemeentelijke regels en procedures is voor veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) een onderwerp van discussie. MKB Zuid-Holland onderzoekt jaarlijks de ondernemersvriendelijkheid van de gemeenten in de regio Haaglanden. MKB Zuid-Holland reikt hierbij een prijs uit aan de best en slechtst presterende gemeente.

Waardering
MKB Zuid-Holland sprak waardering uit voor de vele initiatieven die de gemeente Westland heeft ondernomen. Sommige vergunningen zijn aangepast of zelfs afgeschaft, op het internet komen er steeds meer gebruiksvriendelijke functies bij en onlangs hebben de gemeente Westland en de woningcorporaties Vestia, Wonen Wateringen en Arcade een convenant ondertekend waarmee de toepassing van een 'paraplu-sloopvergunning' wordt geregeld. Begin volgend jaar komt de gemeente met het internetloket 'antwoord voor bedrijven', dat internationaal verkeer voor ondernemers makkelijker maakt. Daarnaast zal volgend jaar één omgevingsvergunning in de plaats komen van 25 vergunningen op het gebied van bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Dienstverlening is en blijft een prioriteit van de gemeente.